Прочитај ми чланак

Вучић побегао у Америку пре него што је капитулирао на Космету!?

0

Уклањају се барикаде на северу Косова, ухапшене Србе пуштају из притвора, а специјалне јединице косовске полиције више неће моћи на Север без сагласности КФОР-а и легалних српских представника. То је резултат договора Београда и Приштине који је постигнут посредством међународне заједнице. Ипак, све указује на то да је кључну улогу у разрешењу ове кризе на Северу имала Америка.

Готово 20 дана Срби са севера Косова били су на барикадама, које су поставили на више од 10 локација. За то време ситуација на КиМ била је напета, мештани тог дела Косова повремено су чули пуцњаву, а представници српских власти, као и тамошње становништво, упозоравали су да је ситуација на ивици оружаног сукоба.

Председник Србије Александар Вучић на неко време, за њега неуобичајено дуго, повукао се из јавности, а испоставиће се да су то били кључни моменти преговора. Након постизања договора сам Вучић је изјавио да су током “ових дана и ноћи” имали тешке разговоре са међународним представницима, али није прецизирао ни где ни са ким.

Појавиле су се међутим информације да је председник Србије баш тих дана био у САД. На ту тему за портал говорио је Мирослав Алексић, посланик НС.

„Да ли је Вучић отпутовао тајно у Америку, како кажу људи из његовог најближег окружења и да ли га зато га нема да реагује? Навикли смо да се увек први јавља и коментарише актуелна збивања, а сада – мук. Нема га да каже ни реч о ситуацији у Пироту, о пуцњави на Косову, о забрани српском патријарху Порфирију да уђе на Косово. Заиста чудно“, каже Алексић за Нова.рс.

На ово питање посланика НС није било одговора ни из Председништва Србије, ни од самог Вучића.

У дану када је Алексић то изјавио, за увече је био најављен састанак председника са патријархом Порфиријем, али након њега није било ни саопштења ни фотографије тог сусрета, чак ни на његовом Инстаграм налогу.

Како се причало у политичким круговима, после разговора са Порфиријем, који наводно није био “лицем у лице”, Вучић се током ноћи вратио у Београд. Након тога уследио је нови разговор са патријархом, а затим и заједничко обраћање.

Ипак, за ништа од тога, осим чињенице да су председник и Порфирије одржали нови састанак и обратили се јавности, нема званичне потврде.

Међутим, мало ко се неће сложити да иза договора о повлачењу барикада, са једне стране, и гаранција да специјалне јединице косовске полиције неће моћи на Север без сагласности Кфора и представника Срба, пуштања Срба из притвора…, са друге стране, стоји амерички потпис, односно да је улога САД била пресудна.

Срећко Ђукић, бивши амбасадор, наводи за Нова.рс да је Европа разговоре координирала, али да је јасно да ништа не може без Америке.

“То је природна ствар. Они имају једно велико разумевање и толеранцију за ствари на Западном Балкану. Мислим да имају чак и већи осећај него Европа”, каже он.

Упитан да ли верује да је Вучић уочи договора био у САД-у, Ђукић каже да ако је тамо отишао онда је реч о састанцима на веома ниском нивоу.

“Јер, да се срео са, на пример, чак са помоћником државног секретара САД, то би било објављено на сва звона. Обратите пажњу да је заједничка изјава Америке и Европе била од стране портпарола високог представника ЕУ и помоћника портпарола Стејт Департмента. Чак се није ни портпарол ту појавио као фактор, него његов помоћник”, закључује саговорник.

Говорећи о утицају САД, он каже да је Америка главна светска сила и да је у свакој чорби мирођија.

“Ниједан конфликт не може без ње – од Украјине до Тајвана, до Тајвана до Јеревана, Азербејџана… То је једина глобална сила. Може сама да решава сваки појединачни проблем и кризу. Наравно, не може све одједном и због тога препушта Западни Балкан ЕУ, али она је ту увек присутна. Кад су преговори у Бриселу, увек су прво разговори са Американцима, а онда тек са Европљанима. То је неизбежност”, сматра Ђукић.

О утицају САД на косовске власти раније је говорио Рамуш Харадинај, који је у време када је био премијер изјавио да Косово нема спољну политику и да “припада клубу који води Америка”.