Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ОВО КРИЈЕ ОД НАРОДА: Тзв. Косово добија официре за везу у ЕУРОПОЛ-у!

0

Управни одбор обавештајне агенције Европске уније, ЕУРОПОЛ (огранак Интерпола), одобрио је споразум о раду са агенцијама за спровођење закона на Косову, објавило је у петак Министарство унутрашњих послова Хрватске, тренутно председавајуће Савета ЕУ. Одлука је донета на 115. седници овог одбора одржане путем видео конференције 9. и 10. јуна, што значи да ће Косово имати официре за везу у ЕУРОПОЛ-у.

Споразум ће потписати извршни директор Еуропола и министри унутрашњих послова и јавне администрације тзв. Косова. Овај споразум, предвиђа сарадњу између Еуропола и косовске полиције, косовске царине, пореске управе и јединица за спречавање прања новца, пренео је РТВ Мир.

Како се наводи у саопштењу, захваљујући овом споразуму, Косово „добија нове могућности у међународној полицијској сарадњи“.

Тзв. Косово је до сада била једина „земља“ на Западном Балкану са којом Еуропол није склопио споразуме о сарадњи и стога није имало приступ размени информација у циљу борбе против тешког и организованог криминала.

У складу са овим споразумом, који ће ступити на снагу на дан потписивања споразума, Косово ће формирати централну канцеларију за сарадњу са Еурополом и добити приступ комуникацији са Еурополом, као и могућност упућивања официра за везу у седиште Еуропола у Хагу.

Поред сарадње са Еурополом, „Косово ће имати нови и активнији облик сарадње са свим земљама ЕУ“, наводи се у саопштењу.

Албанија, Црна Гора, Србија и Северна Македонија су међу земљама које нису чланице ЕУ, али имају официре за везу у Еурополу.

Хрватско Министарство унутрашњих послова изјавило је да је споразум са Косовом „важан корак у јачању сарадње са партнерима у Југоисточној Европи као одговор на сигурносне изазове и промоцију европских вредности“.

Почевши од 2010. године, Косово је покушавало да се учлани у међународну полицијску агенцију Интерпол, у чему није успело. Последњи пут, у новембру 2018. године, Косово није успело да обезбеди неопходну већину од две трећине земаља које учествују на Генералној скупштини Интерпола да би постало члан овог механизма.

Прошлог октобра, тадашња Влада Косова повукла је пријаву за чланство.