Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ОТПИСАО Србе са КиМ: Није послао ни захтев да учествују на референдуму…

0

Србима на Косову биће омогућено да путем поште или у Канцеларији за везу Србије на Косову гласају на референдуму који организује Србија о уставним променама у правосуђу, потврдила је за Глас Америке портпаролка Владе Косова Розафа Келменди. Она је навела да косовска влада није од Србије добила никакав захтев у вези са референдумом.

Поједини медији објавили су у понедељак ту информацију позивајући се на неименоване званичнике Владе Косова.

Розафа Келменди, која је и политичка саветница премијера Косова, навела је у писаној изјави за Глас Америке да Влада Косова од Србије није добила захтев у вези са одржавањем референдума.

„Немамо никакав захтев Србије о питању референдума. Наш принципијелни и великодушни став је следећи: Срби са двојним држављанством могу гласати поштом или у Канцеларији за везу Србије на Косову. Грађанима Србије нисмо одбијали право да учествују на изборима у Србији. Ипак, мора се направити разлика између референдума о искључиво унутрашњем питању једне земље и избора. У овом случају, Србија организује референдум о систему државног уређења Србије, односно о систему правосуђа, као тенденција Вучића да Србија изгледа као демократска и модерна држава. Како се везе између илегалних структура и криминалних група све више појављују и јачају, посебно на северу, радимо на интеграцији косовских Срба у институције Републике Косова. Имамо добру управу која не дискриминише и која интегрише“, навела је Розафа Келменди.

Главни уредник РТВ Ким, Горан Аврамовић, каже да га оваква одлука Владе Косова нимало не изненађује.

„Косово још једном покушава да потврди своју државност и дозвола косовским Србима да гласају путем поште, односно у Канцеларији за везу Републике Србије је имплицирање и подржавање онога што би се десило у било којој другој држави где се Срби третирају као страни грађани и имају право да гласају у својој амбасади, односно да гласају путем поште“, рекао је Аврамовић за Глас Америке.

Омогућавање Србима на Косову да гласају на референдуму који организује Србија, је резултат притиска међународне заједнице на Приштину, сматра председник Института за афирмацију међуетничких односа Фатмир Шехоли.

„Курти је само пре три недеље био јасан да неће дозволити одржавање референдума, чак је рекао да неће бити никада више организовани ни локални ни парламентарни избори, али очигледно је велики међународни притисак на њега и вероватно на Министарство спољних послова Косова учинило своје“, навео је Шехоли.

Аврамовић и Шехоли за Глас Америке наводе да их изненађује изостанак реакције представника Срба у косовским институцијама у вези са одржавањем референдума и на Косову.

„Оно што чуди је ова врло гласна тишина српских преставника који обично реагују и на крађе у кокошињцу рецимо у околини Клине, а не реагују још на ове вести које смо јуче добили из Приштине“, рекао је Аврамовић, док је Шехоли навео:

„Оно што је за мене веома загонетно и чудно је да ни у једном тренутку нигде нисам видео да једина политичка партија Срба на Косову – Српска листа, није се огласила нигде да ли је против овога што Курти и Влада Косова и политичке странке Албанаца говоре да не може бити одржан референдум“.

Глас Америке затражио је данас коментар и од председника Српске листе Горана Ракића у вези са најавама да ће Србима на Косову бити омогућено гласање на референдуму путем поште или Канцеларије за везу Србије на Косову, али одговор нису добили.