Прочитај ми чланак

Вучић открио под којим условима би Србија увела санкције Русији

0

Председник Србије Александар Вучић говорио је данас о томе под којим условима би Србија могла да уведе санкције Русији.

Да се вратимо на кључно питање – око санкција Русији. Безброј пута сам о томе говорио, данас је скоро 270 дана од кад је почео сукоб у Украјини. Ми смо после 4 дана изашли са закљуцима Савета за националну безбедност. Открићу вам тајну, било је нас седморо или осморо у кабинету, од премијерке до многих других. Није писала моја секретарица, некакав тим, новинари или не знам ко. Лично сам својом руком писао закључке, па је то касније прекуцано. Сам сам их писао“, рекао је Вучић.

Он је додао да су ти закључци политика коју води, „његов живот“ и живот Србије.

„Ти закључци су живот слободне и слободарске Србије. Они су издржали 270 дана најтежих притисака у савременој српској историји. Они су наша суштина и нашу срж – да чувамо међународно јавно право и да осудимо не који га крше. Исто тако, да не водим политику санкција, посебно према онима који су нас сачували 2015. године и који су нам помагали по питању територијалног интергритета наше земље. То је наша суштина и политика. Можемо тога да се одрекнемо, али знате у ком случају? Да нам буквално буде Дамоклов мач над главом и то не бих крио од народа, већ бих рекао то“, додао је он.

Вучић је додао да Србија „у овом тренутку нема мач над главом“.

„Нико нема такав директан контакт са свима у Европи и свету као што имам ја. Верујте ми да нико то не зна боље од мене. Ја најбоље знам докле можемо и не треба ми нико да ми објашњава од аналитичара, разних паметњаковића, да ми соли памет како сам нешто угрозио. Нисам угрозио ништа. Никакав проблем нико у Србији није имао, као што имају овде (у Паризу) са повећањем са 40, 50, 80 одсто повећања цена електричне енергије и гаса. Пустите нас да водимо земљу“, рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да закључци Савета за националну безбедност нису писали за конференцију за новинаре која би трајала један.

„Они су писани да би ушли у историју, како је један мала земља, слободна и слободарска, могла да каже нешто другачије од свих осталих и да је издржала све – пробу пријатељства, одговорности, поштовања међународног-јавног права. То што ћу ја чути да морам са милион страна… Ево, видите да не морам. Кад будем морао, не због себе, већ због нације, ако се то деси, онда ћу ја да изађем пред народ и то да кажем. Не мора још. Ако буде морало, кад буде морало, онда ћу то да кажем“, закључио је Вучић.