Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Осиромашени уранијум – злочин без преседана

0

Србија ће озбиљно да истражи последице НАТО бомбардовања осиромашеним урањумом, рwкао је председник Србије Александар Вучић.

Он је на отварању Онколигије 2, оценио да се ради о злочину без преседана.

Вучић је, приликом обиласка Института за онкологију и радиологију Србије, поводом завршетка радова на изградњи и опремању објекта „Онкологија ИИ“, најавио да ће држава и даље да улаже у здравство, јер је то указивање поверења у наш здравствени систем.

Рекао је да је сазнао од лекара да има све више деце оболеле од рака.

„Нисам никада сасвим веровао у све терорије о осиромашеном уранијуму, да су за све криви они који су нас бомбардовали, али данас у разговору са лекарима, иако су разлози мултифакторијални, свакако један од разлога за обољења је осиромашени уранијум, јавља се код деце чији су родитељи око 90-тог годишта. Да ли ћемо успети да докажемо то или не, не знам, јер је доста завршило у Ибру, Дунаву или Црном мору. Сви лекари мисле да је то оставило значајне последице. То је злочин без преседана“, подвукао је Вучић.

Указао је да је купљено три нова акцелатора за Београд, а набављени су и за Ниш, Крагујевац, Нови Сад и Кладово.

Кладово ће имати, како су ми рекли не један технолошки скок, већ два. Њихови лекари мораће да се припреме у Београду за нову опрему. Веома сам срећан што ће то много да значи за борски округ“, казао је он.

Вучић је пренео да су му лекари рекли да новом опремом нестају, од нове године, листе чекања. Такође је нагласио да ово није некаква машина на полувисоком нивоу, већ најмоденрија, коју је могцухе наћи у најразвијенијим земљама западне Европе и света.

Осврнуо се, тим поводом, и на проблем задржавања стручне радне снаге у земљи.

Имамо проблем са физичарима и инжењерима, који због неупоредиво већих примања одлазе, мање него у Бугарској и Хрватској, али и даље у огромном броју. То је за нас катастрофа, јер као држава улажемо у њих, али не можемо да им понудимо адекватне плате. Други проблем су плате медицинских сестара, То су људи кој раде најтежи посао. Имали смо некада 120 који се пријаве на конкурс, данас нема ни 15“, указао је он.

Вучић је изразио уверење да ће ове године бити увећане плате, пре свега медицинских сестара, али и лекара и осталог особља у здравству.

„Када будемо урадили јповећања ош две године за редом биће подношљива ситуација са бољим условима за рад“, нагласио је он.

Вучић је рекао да је планирано да се особље у здавству нађе решење за убацивање у решавање стамбеног питања, као што је урађено за припаднике безбедносног сектора. „То је за нас од пресудног значаја. Мораћемо да повећамо плате сестранама у шок собама, на Интензивној нези и Онкологији. Ко ће да ради за 35.000 или 40.000 динара саког дана тај најтеж посао“, казао је он.

Указао је да је видео код свих лекара колико су радосни што је набављена нова опреама додајући да они не живе само за своје плате, већ што могу да омогуће квалитетнију услугу грађанима, јер се боре за друге.

Ми ћемо дати све од себе да убразмо све радове у здравству у Београду, Новом Саду и Крагујевцу, да ниво медицинских услуга буде на највишем нивоу. Желим да верујем да ће људи у Србији бити задовољнији“, казао је Вучић.

Објаснио је да је у установу коју је посетио дана уложено само 6,5 милиона евра у опрему, и два милиона евра у радове.

Тих 8,5 милиона евра нису мали новац, али то ћемо да радимо свуда, те медицинске стандарде достизаћемо на бржи начин него раније“; уверен је он.

Вучић је казао да су претходни говорници претеривали у захваљивању њему, додајући да је пројекат обнове само покренуо.

Захвалио се лекарима који су се обратили без обзира на невелика примања остал дараде у нашој земљи и раде, раде тежак и одговоран псоао, лече наше људе.

Рекао бих им велико хвала. Хвала професору Џодићу што је приметио што је у протекле четири године у здравство уложено више него током више деценија“, закључио је он.