Прочитај ми чланак

Вучић (опет) злоупотребио децу у политичке сврхе

0

Деца из Грачанице данас су у Председништву Србије певала рођенданску песму Александру Вучићу, што је према мишљењу социолога и политиколога класичан пример злоупотребе деце у политичке сврхе. Председнику вучићу ово није први пут - током кампање за минуле изборе, РЕМ је забранио један спот СНС у ком се појављују деца. На овај начин, сматрају они, деца се припремају за култ обожавања председника Вучића, а он је са друге стране послао поруку бирачима како увек мисли и на најмлађе. Заштитник права грађана Зоран Пашалић, међутим, у овоме не види ништа лоше.

Председнику Србије Александру Вучићу данас је рођендан, а овом приликом су у зграду Председништва дошла деца из Грачанице, која су му отпевала песму и донела торту.

Вучић се на Инстаграму похвалио да му је ово најлепша честитка, а снимак на којем малишани певају председнику објављен је и у дневнику телевизије са националном фреквенцијом.

“Најлепшу торту и поклоне, уз моје најближе, донела су ми деца са Косова и Метохије. Ови анђели са својим родитељима живе у Грачаници и воле Србију бескрајно много. Хвала им на дивној песми и великом срцу”, написао је Вучић на свом Инстаграм профилу “будућностсрбијеав”.

Социолог културе Ратко Божовић каже да је овде реч о класичној злоупотреби деце у политичке сврхе.

“Да, та деца су сигурно сама изразила жељу да дођу, сигурно је то била њихова одлука. Шалим се, наравно. Деца су наговорена и доведена ту. То је сасвим сигурно злоуптреба деце. Реч је просто о припреми деце за култ обожавања личности Александра Вучића. Мисли се на све, не само на садашњост, него и на будућност, а ово је наставак хиперљубави нације према председнику”, каже Божовић.

Како додаје, у Србији нас ништа више не сме изненадити.

“Све је овде окренуто наглавачке и не може бити нормално. А за нормалност нема места”.

Стручњак за комуникације и политиколог Никола Парун каже да све неодољиво подсећа на некадашњу прославу Дана младости.

“То је политичка традиција код нас, а ова прослава рођендана председника увелико подсећа на Дан младости када су најмлађи били задужени за то да честитају рођендан председнику. Неретко политичар има специјални политички маркетинг, који укључује најмлађе. Тако да између посете школи када се политичар слика са децом, у оквиру кампање и овога што смо данас видели нема велике разлике. У свакој кампањи постоји укључивање малолетних лица, а то је проблематично поред тога што су малолетни и због тога што се на овај начин користе за слање поруке да председик мисли на слабе, али и на оне чије време тек долази. То јесте коришћење деце у политичке сврхе, а то никада није добро”, оцењује Парун.

Заштитник грађана Зоран Пашалић, са друге стране, у овоме не види кориђћење деце у политичке сврхе.

“Деца певају, рођендан је председнику. Не видим никакву политичку конотацију у овом снимку. Деца честитају рођендан, председник се захваљује и песма коју певају нема никакву политичку позадину, а нема је ни у начину на који им се председник захваљује”, наводи Пашалић.