Прочитај ми чланак

Вучић оклева око одласка на Цетиње: Памти још Амфилохијеве речи

0

Председник Србије Александар Вучић још није одлучио да ли ће ићи на Цетиње на устоличење митрополита Јоаникија. Каже да сагледава "све" и да ће преломити 2. или 3. септембра. Дакле, у фотофинишу, јер је устоличење митрополита Јоаникија заказано за 5. септембар. И тако се наставља једна врло “затегнута“ сага о односу Вучића и врха православне цркве у Црној Гори, која је годинама уназад пуна некада притајених, а некад врло отворених тензија.

“Још нисам одлучио, сагледавам све и нећу се руководити оним што говоре безбедносне службе, већ ћу донети одлуку засновану на политичким аргументима. О одлуци ћу обавестити јавност 2. или 3. септембра”, рекао је Вучић одговарајући на питање да ли ће ићи на устоличење митрополита Јоаникија и нагласио да ни на који начин не жели да „изазива додатне тензије или да било коме прави било какве проблеме“.

Истакао је да жели “много успеха митрополиту Јоаникију и патријарху Порфирију на његовом светом путу, а нашем верном народу у Црној Гори добру и бољу будућност“.

Звучи као одбијање позива.

Вучић “замољен” да не долази на литије

Историчар и верски аналитичар Владимир Вељковић рекао је недавно и да одлука да се смени ректор Цетињске богословије Гојко Перовић има везе са Вучићем.

“Ова ослука може бити спорна када је у питању процедура, јер Синод тек треба да се изјасни о тој одлуци. Перовић је био запажен током литија, он је пренео молбу Митрополије црногорско-приморске Александру Вучићу да не долази у Црну Гору током протесних литија, што му у Београду није заборављено“, каже Вељковић.

Ипак, остаје да чујемо коначну одлуку 2. или 3. септембра.

Занимљиви су били и догађаји око слања позива Вучићу. Док су из Митрополије црногорско-приморске стизале информације да је позив шефу српске државе упућен и да нису добили никакав одговор, он је тврдио да је реч о измишљеној вести и да ће он размислити уколико добије позив да ли ће отићи за Црну Гору.

Историја сукоба са Амфилохијем

Симболике има и у томе да је последњи пут у Црној Гори Вучић био на сахрани митрополита Амфилохија, са којим је годинама раније био у врло затегнутим односима.

Данима пре тога главна тема српске и црногорске јавности била је да ли ће Вучић говорити на сахрани, како се увелико спекулисало. А како је, наводно, он тражио.

Није се десило.

Самим тим отворена је нова тема – зашто није и ко га је у овој намери спречио?

“Нити сам тражио, нити је сахрана Амфилохија била место и време да говорим, рекао је председник Србије Александар Вучић упитан ко је одлучивао да ли ће он говорити на сахрани црногорског поглавара СПЦ.

Он је истакао да је његова одлука била да оде у Подгорицу како би одао почаст једној “великој, харизматичној особи“, са којом се како је рекао “није увек у свему слагао“.

Колико је то “нису се увек слагали” заправо велико, најбоље су илустровале речи покојног митрополита Амфилохија, који је врло отворено критиковао политику српског председника, нарочито према Косову, те га називао “издајником и незналицом”.

Вучић је издајник и незналица

Историја тог турбулентног односа започета је 2013. године, након потписивања Бриселског споразума. У отворени сукоб ушли су четири године касније, кад је крајем 2017, Амфилохије саставио и потписао апел за одбрану Косова и Метохије, чији садржај је био у супротности са политиком о Косову за коју се залагао Вучић.

“Вучић је издајник. Својим понашањем и поступцима показује да ће издати Косово. То сам рекао, али нисмо се расправљали, јер се он мени тако не обраћа. Другачије разговара са мном”, казао је Амфилохије уочи Светог архијерејског сабора Српске православне цркве.

Тешке речи на рачун председника Србије Амфилохије је изнео и крајем 2019, кад је Вучића назвао незналицом, коментаришући његову изјаву “да црногорска аутокефална црква и де факто и де јуре постоји и пре успостављања независности 2006. године”.

“Нисам гледао, али сам чуо. Тиме Вучић показује да је велика незналица”, рекао је тим поводом подгоричким “Вијестима”.

Амфилохија ће наследити Јоаникије, човек који је годинама био “десна рука” покојног митрополита.

Отуд, можда, оволико снебивање председника…