Прочитај ми чланак

Вучић одликовао фирму која гради болнице, а не зна се како и за КОЛИКО ПАРА

0

Међу заслужним грађанима и компанијама које су одликоване на Сретење, Александар Вучић се златном медаљом за изузетне заслуге у јавним и привредним делатностима захвалио "Термомонту", фирми која под нејасним условима гради ковид болнице и фабрику вакцина у Земуну.

Приватна фирма „Термомонт“ је у јеку епидемије и ванредног стања донацијом реконструисала и изградила део новог објекта за ковид болницу у оквиру Војномедицинског центра (ВМЦ) Карабурма у Београду и ту је почела серија послова обавијених тајном, а под окриљем Министарства одбране.

Ипак, држава им је у наредних годину и по дана дала четири много уноснија посла. Наиме, група понуђача окупљених око фирме „Термомонт“ добила је (у преговарачком поступку са Министарством одбране без објављивања јавног позива) послове изградње још три ковид болнице – у Крушевцу, Батајници и Новом Саду, као и посао изградње фабрике вакцина, уз сву пратећу инфраструктуру.

Поређења ради, донација којом је реконструисан ВМЦ Карабурма износила је око 37 милиона динара (око 315 хиљада евра), док су послови изградње три болнице и фабрике вакцина, према доступним подацима, коштали више од 10 милијарди динара (око 85 милиона евра). У сва четири случаја вођен је преговарачки поступак без објављивања јавног позива, а захтев за понуде послат је само одређеним фирмама.

Фирма „Термомонт“ је и пре пандемије приходовала од послова са јавним сектором. Штавише, у 2019. години чак 70% прихода ове фирме дошло је путем јавних набавки, и то без икакве конкуренције у највећем броју случајева (28 од 31 уговора).

Све већим и нетранспарентнијим уговорима са јавним сектором приходи ове фирме су се вртоглаво увећали. Фирма „Термомонт“ је 2020. године имала 7,1 милијарду динара пословних прихода, што је за 277 одсто више него 2018. године.

Јавности остаје непознато зашто су ови послови дати фирми „Термомонт“ спровођењем најмање транспарентног поступка који закон предвиђа, као и колики су тачно трошкови изградње и опремања болница и фабрике вакцина.

Стављањем свих пројеката под капу Министарства одбране отвара се простор за нетранспарентност под изговором заштите безбедносних и одбрамбених интереса државе.

Оно што је у односу Вучића и ове фирме било транспарентно, јесте кад се председник Србије похвалио тортом коју му је, како је наведено на његовом Инстраграму, поклонио „Термомонт“.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

– Хвала „Термомонту“ на дивном поклону. Добио сам торту-болницу, али много важније од тога и праву болницу у Крушевцу, која ће нам много помоћи у борби против ковид-19, а коју завршавамо за тачно седам дана! Живела Србија – поручио је Вучић.