Прочитај ми чланак

Вучић одбио да каже на CNN да ли подржава Ђоковића да је Косово срце Србије

0

Председник Србије Александар Вучић током гостовања на ЦНН-у је одбио да се изјасни да ли подржава став најбољег тенисера свих времена Новака Ђоковића да је "Косово срце Србије". Одговарајући на питање Кристијан Аманпур, Вучић је рекао како "верује да Ђоковић говори из срца", али да политичари морају да буду прагматични.

На питање водитељке да ли подржава став Новака Ђоковића да је „Косово срце Србије“, уз напомену да је управо то најбољи тенисер свих времена написао, уз поруку „Зауставите насиље“, након једног меча на Ролан Гаросу, Вучић је одбио да директно одговори.

Он је казао да верује како Новак Ђоковић говори из срца и да у исто то верује и 99 одсто људи у Србији.

– Ми политичари морамо да будемо прагматични, рационални, а то значи да морамо да пронађемо решења преговорима, конструктивним приступом. Морамо да видимо како ћемо се бавити свим проблемима због будућности, јер морамо да обезбедимо да ни Албанци, ни Срби више не пате и да видимо како можемо да пребродимо те тешкоће и како можемо да имамо бољу будућност, са отвореним границама, административним линијима, како год, да бисмо имали бољу економску сарадњу и како би се наши народи приближили. То је право питање – навео је Вучић.

Новинарка CNN-а Кристијан Аманпур је током интервјуа подсетила председника Србије Александра Вучића на његову изјаву након преговора у Охриду, када је рекао да није потписао споразум јер „има бол у десној руци“ и да ће га иста болети у наредне четири године.

– Ценим Вашу објективност, желим да кажем да можда нисте пратили оно што је ЕУ говорила после нашег последњег састанка. ЕУ је тада јавно рекла да је Србија потпуно конструктивна – рекао је Вучић и додао да су о томе говорили европски представници Жозеп Борељ и Мирослав Лајчак.

Он је рекао да чини „све оно што је рекао да ће чинити“.

– Ја сам чинио све што сам нашим пријатељима из САД и ЕУ рекао да ћу чинити, али постоји српски Устав и морам да га се придржавам. Нисам ништа крио у њиховом присуству – рекао је Вучић о преговорима са Приштином.

Он је оценио да је мир у најбољем интересу Србије и читавог региона.

Вучић је током гостовања и оптужио косовске власти да на северу Косова спроводе „постепено етничко чишћење“, а водитељка је навела да се са том оценом ЕУ и САД не слажу.

– Они врше етничко чишћење, у последње две године се смањио број Срба на Косову, сада их је 10 одсто мање – изјавио је Вучић.