Прочитај ми чланак

Вучић о Путиновом (не)доласку: Не волим да кукуричем!

0

Председник Србије Александар Вучић обратио се медијима после сусрета са изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, а незаобилазно питање медија била је Путинова промена плана и отказивање најављиваног доласка у Београд на церемонију освећења Храма Светог Саве.

Подсетимо, Вучић је помпезно најавио његов долазак, да би се потом нашао у „необраном грожђу“.

Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak, Printscreen

– Важно је само да се било шта каже и да се води кампања против мене као председника, и постану русофили кад им се учини да су Руси љути на мене или Србију. Даћу вам конкретан одговор: Он наравно једва чека да дође у Србију, али кад има 15.000 оболелих од короне и 300 мртвих нисам сигуран да ли ће или неће. И даље чекамо његов одговор – казао је Вучић одговарајући на питање новинара и медија који му се нису свидели, додавши:

– Не волим да кукуричем, зивкам медије, обавештавам, али Лавров ће сигурно доћи у Србију. За Путина не знам. Србија има одличне односе са Русијом, иако смо на европском путу. Србија је независна држава и сама одлучује и то је ствар коју поштује и Путин и Макрон и Си Ђинпинг – казао је Вучић.

Он се осврнуо и на дијалог Београда и Приштине.

– Имали смо добар, рационалан и озбиљан састанак о будућности дијалога Београда и Приштине. Оно што је важно јесте да смо договорили наставак дијалога и пуну посвећеност Србије том дијалогу. Такође, израдили смо заједничку оцену о економским кретањима између Београда и Приштине која је задовољавајуча. То је једна од најбитнијих ствари. Под три, европска будућност за Србију је важна и то није флоскула – рекао је.

– Важна је због више инвестиција и због тога што ће позиција Стбије бити јача што смо ближи ЕУ. Под четири, инсистирао сам само на једној ствари а то је на пуној имплементацији Бриселског споразума – поручио је Вучић.