Прочитај ми чланак

Вучић о литијуму: Рудник могућ 2028! Народ: Треба да копа, али кромпир у Забели

0

Многи су на друштвеним мрежама прокоментарисали да Александар Вучић треба да копа, али не литијум већ кромпир у Забели.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да одлука о отварању рудника литијума није брза и да се можда неће донети ни за годину дана, као и да све може да се прекине 2028. године када би могао да буде отворен рудник.

– Док нам Немци не буду гарантовали да ћемо имати чисте реке и планине, да ћемо и то одлагање за депонију имати урађено у складу са свим европским стандардима, нећемо да покушавамо ни да почињемо – казао је Вучић.

Он је напоменуо да све може да се прекине до 2028. „уколико бисмо, ако прихватимо све можда могли да отворимо рудник“.

Истакао је да у Србији мора да се отвори дискусија о литијуму у којој ће доминирати аргументи. Као празне приче назвао је слогане „Не дамо Јадар и Рађевину“.

– Ти који вичу да не дају ни на Гуглу не могу да пронађу бујичне реке које су разориле Крупањ, нити су били у Тршићу – казао је Вучић.

Рекао је да, што се тиче отварања рудника литијума, „никада нико на силу неће да ради ништа“ и поновио да ће се разговарати са свима.

Председник је поновио раније изнету тврдњу да је стопирање пројекта „Јадар“ пре две године дело неких западних безбедносних служби, а све у циљу успоравања развоја Србије.

– То је била права минијатура појединих западних служби да зауставе убрзани развој Србије. Шаховска минијатура у којој су нас поразили, одузели нам две године док нису остварили неке своје интересе – рекао је Вучић.

Он је истакао да је време да „то време више не губимо“, понављајући да рудника, ипак, можда неће бити.

– Можда ћемо да изгубимо наредних 10 година уколико народ и уколико аргументи буду такви да то не можемо да прихватимо – казао је.

Објашњавајући значај литијума, Вучић је рекао да ће се око њега у будућности водити ратови.