Прочитај ми чланак

Вучић новинару: Дошли сте у Албанију да ме малтретирате Стефановићевим оцем

0

Председник Србије Александар Вучић, који учествује на регионалном скупу у Тирани, поново је ушао у полемику са новинаром телевизије Н1. На питање репортера Н1 о новим доказима о умешаности оца министра Небојше Стефановића у трговину оружјем, Вучић је рекао да је телевизија Н1 "преносник хајке" која се води против Небојше Стефановића и Горана Папића. "Дошли сте у Албанију да ме малтретирате оцем Небојше Стефановића", рекао је Вучић.

Вучић је то рекао на конференцији за новинаре на сусрету лидера Западног Балкана у Тирани, на којем се разговара и о идеји “мини Шенгена”.

PRINTSCREEN N1

Н1: У међувремену док сте боравили у Тирани, БИРН је објавио нови низ докумената из којих се види да је Бранко Стефановић био члан државне делегације Србије која је посетила фабрику ‘Берета’ у мају као представник фирме ГИМ. Да ли то значи да вас је ваш најближи сарадник лагао када је рекао да његов отац нема ништа са компанијом ГИМ?

„Ви сте због овога долазили у Албанију? Од свега што смо радили, вас је ово интересовало?“, питао је Вучић.

Н1: Интересовале су нас и друге теме, наравно, чули смо одговоре…

„Јел могу ја само… Јесте поставили питање? Нисте ви дошли на пијацу овде са мном да разговарате, него да поставите питање, а ја да одговорим, јел тако? Е хвала вам. Кад такво питање поставите, мој одговор вама је извините, био је члан делегације ГИМ, то је оно што сам на почетку целе ове приче и говорио, је ли тако било?“, питао је председник.

Н1: Не, ви сте рекли да је био обичан запослени.

„А овде је био представник фирме?“

Н1: Да, у званичној државној делегацији.

„Да, и? Какво је то кривично дело, је ли нешто забрањено, је ли нешто направио? Је ли почињено неко кривично дело? Није, ако јесте, молим вас поднесите кривичну пријаву, немој да глумите да се секирате много, јер се не секирате, не кад је реч о нечијем тати, баби или деди, него се не секирате и никада нисте поставили питање одакле Драгану Ђиласу право да он лично купује секунде од РТС, продаје и заради 620 милиона евра. Никада то питање никоме нисте поставили. То није био тата, мама или државна делегација, него он директно и лично стављао државне паре у своје џепове. И још се не питате како Тужилаштво ћути и како не реагује. Овде вас питам које је кривично дело, не знате да ми кажете. Ако имате да је неко кривично дело, хајде као Бога вас молим, поднесите кривичну пријаву, ионако су сви тужиоци и судије постављени 2009. године, постављао их Ђилас лично са Душаном Петровићем. Још нам држите моралне придике, још нам држите предавања, још нам објашњавате како да се понашамо, још да нам причате како је неко други криминалац, да нам причају они који подржавају Драгана Ђиласа, ноторног криминалца, човека који је украо 620 милиона евра, а ви овде говорите о стравичном криминалу зато што је неко био у некој делегацији неке фирме која преговара са неком другом фирмом о не знам чему“, рекао је Вучић.

Н1: Али је министар рекао да његов отац нема ништа са…

„А ви изгледа не разумете када вас неко замоли да има право да одговори на ваше питање. А ја немам никакав проблем да вас опет саслушам, никакав проблем са тим немам, али ви имате проблем са мојим одговором, хоћете да вам кажем зашто? Зато што погађа директно у среду, зато што растура све ваше аргументе, зато што уништава ваше неистине, зато што побеђује ваше лажи, е само зато. Имате ли нешто да ми кажете око случаја Ђилас, око ових секунди, или да ми кажете око свих ових фирми?“, питао је председник.

Н1: Ја вас питам да ли је…

„Или немате… Изгледа да немате. Значи хоћете опет да ме питате ово исто што сте већ питали, добро. Ако нађете било које кривично дело, да не бих одговарао на глупости сваког боговетног дана, молим вас поднесите кривичну пријаву, па да иде тај отац Небојше Стефановића једанпут заувек у затвор, само да то решимо, али само да кажете које је то кривично дело и ништа више, а ја ћу да вам кажем, и тужиоцима ако треба, десет кривичних дела које су починили Ђилас, Душан Петровић, Вук Јеремић и сви остали које никада нисте смели да питате. Овде нико ником није уплаћивао никакве паре на рачун, ништа, каже ‘био у делегацији’, да, и? Никако да разумем цео смисао“, рекао је Вучић.

Н1: Отац министра је био у званичној државној делегацији…

„Отац министра је, замислите, био у некој делегацији“, рекао је Вучић.

Н1: Као представник приватне фирме…

„Он је био као представник фирме, ма немам појма да ли је био, откуд ја знам“, рекао је.

Н1: Па министар је рекао да није…

„Некад сте господине Гајићу бар знали шта је пристојан приступ, ја немам проблем са тим, као што знате, нити сте паметнији, нити сте образованији, нити било шта друго од оних које покушавате виком да победите, морате на неки други начин да ме победите, ја верујем да то можете, а то су идеје и истина, али то није овај случај, то мора да буде неки други случај“, рекао је Вучић.

Истакао је да се „много радује кад Н1 показује интерес за његов рад и деловање и пошаље екипу у Тирану“.

„После последњих афера које сте покушали да произведете и на вашој телевизији и које су производили сваког дана Ђилас и његови сатрапи, СНС је, посебно ја, на историјском максимуму“, рекао је он.

На тврдњу другог новинара да „док је он у Тирани Драган Ђилас и Бошко Обрадовић воде хајку против њега и траже да поднесе оставку“, Вучић је одговорио: „Хоћу, само да им се Н1 прикључи, чим они то буду тражили“.

Н1: Ако ви питате вашег најближег сарадника да ли његов отац има неке везе са ГИМ-ом, а он вам каже ‘ништа’, а не каже да је путовао као члан делегације у Саудијску Арабију и Италију, шта је онда то?

„Нећете ми прекинути сад одговор, јесам поставили питање још једном, јесам ли био фер да вас чујем шести пут данас? Дошли сте у Албанију да ме малтретирате оцем Небојше Стефановића шести пут, је ли тако? Дакле, питање је било, ако неко није чуо, ако мени мој најближи сарадник, немој ви да ми бирате ко ми је најближи, ко није, Небојша је свакако један од најближих и смета вам нарочито зато што је један од њему најближих људи лично из аутомобила извукао нарко зликовца који је имао 3кг дроге око врата, зато водите хајку против Небојше Стефановића и Горана Папића, говорим о нашим политичким противницима, ви сте ту само преносници онога што они раде и говоре. Ви кажете ‘мени он каже да он нема никакве везе са тим, а онда је био у некој делегацији’, па то је мој посао да разговарам са Небојшом Стефановићем и о томе ћу разговарати са њим, какво је ту кривично дело, никакво“, рекао је Вучић.

Н1: Слагао вас је.

„Ето народе, чули сте какво је кривично дело починио, слагао ме је. Ја вас молим да ви као један истакнути новинар, изузетно писмен и образован човек кренете да се залажете за то да криминалци који су нам отели 620 милиона евра по сопственом признању коначно одговарају пред нашим надлежним органима“, рекао је Вучић.