Прочитај ми чланак

Вучић: Нисам помињао Велику Србију у Глини 1995. (ВИДЕО)

0

Измислили сте то за Велику Србију, то у том говору нема у Глини, случајно, нема га, изјавио је Александар Вучић, приликом посете Хрватској, у фебруару 2018. године.

Током другог дана посете Хрватској, председник Србије Александар Вучић посетио је место Вргинмост, где је истакао да Срби и Хрвати имају различито схватање прошлости, али да то не значи да не треба да сарађују. На питање новинара да ли говор који је одржао 1995. у Глини, општини близу Вргинмоста, оптерећује односе Србије и Хрватске и мисли ли и данас да Глина није Хрватска, Вучић је одговорио да он нема „потребу да се додворава“ и оптужио новинара Н1 да је измислио помињање Велике Србије у том обраћању грађанима пре скоро 13 година.

Но, говорећи о програму државне телевизије Србије, Александар Вучић, тада генерални секретар Српске радикалне странке, рекао је 20. марта 1995. у Глини:

Ништа више нема од вести у Крајини. Као да је то иностранство, као да је то у Хрватској… Али, неће моћи! Никада Српска Крајина, никада Глина неће бити Хрватска. Никада Банија неће назад у Хрватску! Уколико српски радикали победе и поразе председника Србије, ви знате да ћете живети у Великој Србији, јединственој српској држави, и ту одступања бити неће.

Али, ово није први пут да Вучић покушава да оспори своју везаност за пројекат Велике Србије. Наиме, убрзо пошто је из СРС прешао у СНС, негирао је да је икада говорио да су границе српских земаља на линији Карлобаг-Огулин-Карловац-Вировитица. Ипак, одмах се појавио снимак из 2000. који га је “подсетио” да је управо он истицао ту граничну линију Велике Србије.

Иако Вучић покушава да побегне од своје „ружне прошлости“, лагање му неће помоћи у тој намери.