Прочитај ми чланак

Вучић: Није у питању неисправност мотора, траже разлог да оптуже неког из власти

0

Истанбул -- Председник Србије Александар Вучић изразио је саучешће породицама пилота који су погинули у паду војног авиона Миг-21 и рекао да је највећи губитак у људима.

„Није у питању колико то изгледа неисправност мотора и авиона“, казао је он и додао да ће се тиме ипак бавити посебна комисија.

Printskrin: TV B92

„Надао сам се бољим вестима. Желео бих да изразим саучешће. Ово су ужасне ствари за нас, веома тешке. Војска и полиција су тешки, одговорни послови“, рекао је Вучић и додао да ће комисије које ће бити формиране у наредном периоду утврдити узроке пада авиона.

На критике да је реч о авионима који су ремонтовани у Русији, Вучић је приметио да увек постоје људи који ће, шта год да се деси, да говоре најгоре о земљи, да могу да остваре неку политичку корист за себе, али да то највише говори о њима.

Авиони нису ни на који начин били повезани са ремонтом у Русији, рекао је Вучић и додао да је реч о старом авиону, који служи за обуку.

Како је рекао, Миг-21 јесте стари авион, али је главни авион у хрватској војсци.

„Овде је највећи губитак у људима“, рекао је он и додао да имамо 10 Мигова 29 који су модернији, а да је овај који је пао био део тренажног процеса.

Подсетимо, потврђено је да су оба пилота из авиона МИГ-21 погинула јутрос када се њихова летелица срушила у рејону Брасине, код Малог Зворника.

Министарство: Авион прегледан пре лета, био исправан
Авион је непосредно пре полетања комплетно прегледан у складу са процедурама, када је утврђено да је спреман и исправан за извршење задатка, саопштило је Министарство одбране Србије.

Начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић и командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић су након завршетка увиђаја војних и цивилних органа формирали комисију за испитивање ванредног догађаја, односно стручну комисију која ће се бавити узроцима удеса ваздухоплова МиГ-21 – рекао је мајор Гујаница.

Осим Мојсиловића и Жарковића, место пада авиона обишли су и министар одбране Александар Вулин и командант 204. ваздухопловне бригаде пуковник Бране Крњајић који су разговарали са очевицима.

Гујаница је казао да припадници Министарства одбране и Војске Србије са дубоким болом жале за погинулим колегама и упућују најискреније саучешће њиховим породицама.