Прочитај ми чланак

Вучић нема политику, он лаже, уцењује, притиска и држи људе у страху и сиромаштву

0

Бивши саветник Бориса Тадића, Млађан Ђорђевић, говорио је у интервјуу за дневни лист Данас о политичкој ситуацији у Србији, Косову, Русији, протестима у Црној Гори...

Како видите себе у политици Србије, будући да се на друштвеним мрежама и у медијима појавила спекулација да би неко Вашег јавног профила – чувар веза с Русијом и чувар Косова – могао бити успешан председнички кандидат?

Foto: Screenshot/YouTube

– Цвијетина Миливојевића заиста уважавам, али не доживљавам себе као чувара веза са Русијом. Србија има дубоке историјске, верске, културне и економске везе са Русијом, као и са Европом, и тим везама не треба чувар, оне су нераскидиве. С друге стране, рођен сам у селу Смаћ код Призрена и природно је да бринем о Космету. Као што сам се деведесетих борио против тоталитарног режима Милошевића, данас видим себе у борби

против још горег тоталитарног режима Александра Вучића. И тада, као и сада, је за борбу потребна шира коалиција снага са целог политичког спектра. Зато сам почетком деведесетих био и на оснивачком конгресу ДС-а у Дому омладине и на оснивачкој скупштини СПО-а. Био сам активни учесник Деветомартовских демонстрација, 1991. у Ректорату БУ Милошевићу пред телевизијским камерама тражио да поднесе оставку, а заједно са владиком Григоријем, Драганом Ђиласом и другим студентима водио студентске протесте 1992. Иако нисам члан ниједне странке, данас сам део побуњеног народа у борби да Србију ослободим ове нестручне, лоповске и издајничке власти – рекао је Ђорђевић.

Зашто тако карактеришете власт у Србији?

– Зато што Вучић нема никакву политику осим очувања своје власти због чега он већ осам година стално лаже, држи људе у сиромаштву и страху, уцењује их и притиска.. Он је подједнако штетан за оне који баштине конзервативне вредности традиције и патриотизма, као и за оне који негују либералне вредности слободе и једнакости. Ја припадам групи која баштини традиционалне вредности, али у потпуности подржавам све који се истински боре за модерну и грађанску Србију. Уосталом, ја нисам био саветник радикалског председника, већ демократског, Бориса Тадића. Моји идеали нису губерније и цртање граница, већ снажна, војно-неутрална Србија у ЕУ.

С обзиром на то да сте били саветник Бориса Тадића и Секретар Савета за Србе у региону, како сада гледате на протесте верника у Црној Гори?

– У протестима учествују и Срби, и Црногорци, и православци, и католици, и муслимани. Митрополија црногорско-приморска и друге епархије СПЦ на том простору су једина канонска православна црква и Срба и Црногораца, и, као такве, покренуле су протесте због тог несрећног, антиуставног закона који је власт донела да би спровела пљачку црквене имовине. То је био окидач и отворила се жива рана у црногорском друштву, експлодирало је незадовољство због криминала и корупције. Народ у Црној Гори хоће да ослободи заробљену државу и показује мудрост и стрпљење, не наседа на провокације власти и марифетлуке Ђукановићевих спин-доктора. Црногорски режим је огољен. Ово што се дешава на улицама црногорских градова је народно суђење једној пљачкашкој екипи која је ојадила Црну Гору.

Да ли верујете да Мило Ђукановић може да буде смењен и каква би то била нова власт у Подгорици?

– О томе ко ће владати у Црној Гори после ове мафије одлучиће народ Црне Горе. Народ се пробудио и верујем да више нико неће моћи да га превари, понижава и пљачка. Та ситуација је синдром целог Балкана. Ђукановић у Црној Гори, Вучић у Србији, Рама у Албанији, Тачи на Косову и Метохији… то
је тај криминални картел који одржава атмосферу сукоба на Балкану, који док се клања Западу намигујући Русији само гледа како ће да опљачка свој народ. Неминовност је да се у читавом региону покрену процеси против ових државних мафија јер ће само тако регион моћи да „продише“, да се ослободи из овог казамата.

Како тумачите изјаву Министра здравља Златибора Лончара да „гледа да у здравству не буде Црногораца који не знају српски“?

– Чињеница да је Златибор Лончар данас министар здравља и, незванично, како се прича, шеф БИА, је поражавајућа. Његова изјава је одраз глупости и оно што Ђукановићу од званичног Београда и треба у његовој борби за очување власти. Те речи нису случајни гаф контраверзног доктора, већ, уверен сам, помоћ Александра Вучића, јер, сетите се, он је први дао шовинистичку изјаву да више нема Црногораца у српским службама безбедности! Истим оним језиком који напада Лончар говоре и Срби и Црногорци који су у протестним литијама по црногорским градовима. Очигледно је да Златибор разуме само сленг Земунског клана, али и да су и његова и изјава Ивице Дачића дошле су из главе Александра Вучића и спин-мајстора Владимира Бебе Поповића. Они се тим дубоко шовинистичким и екстремно штетним изјавама само удварају свом радикалско-јуловском гласачком телу, док истовремено чине услугу свом партнеру Милу Ђукановићу.

Како видите даљи развој протеста у Београду сада када је група „1 од 5 милиона“ решила да иде на изборе?

– Да Вас подсетим, ови протести нису настали због лошег квалитета хране у студентским мензама или лоших материјалних услова у позориштима, већ као реакција на покушај убиства једног од лидера Савеза за Србију, Борка Стефановића. Први протестни скуп против политичког насиља је одржан у Крушевцу недељу дана након тог догађаја, а из Крушевца је први протест у Београду заказао Драган Ђилас. Као што и сами знате, протести су се наставили и биће настављени, јер они нису власништво групице студената и било кога другог, већ су то протести побуњених грађана. Од дана када је српска опозиција прогласила бојкот, протести су у функцији промовисања ове идеје и они ће се, уверен сам, ширити даље по Србији.

Какав је Ваш став о бојкоту избора, како на нивоу Републике, тако и на локалу?

– У Србији од 2012. године и доласка радикалско-јуловске власти немамо слободне изборе, већ намештене и покрадене са унапред познатим резултатом. Српска опозиција се бојкотом не избора већ лудила у ком живимо бори за стварање услова за прве слободне и фер изборе у Србији од 2012. Србија је заробљена земља и у заробљеној земљи нема слободних градова. Зато бојкот мора бити на свим нивоима и послужити као решето које ће одвојити жито од кукоља.

Како по Вашем мишљењу на целу ситуацију утиче смањење цензуса на 3%?

– Даном проглашења бојкота од стране српске опозиције бојкот је успео, јер у таквој Скупштини Србије неће бити представника опозиције и она неће имати легитимитет за доношење одлука од националног интереса. Српска опозиција неће признати било какве одлуке такве Владе и такве Скупштине по тим питањима. Скандалозна одлука о смањењу цензуса на 3% два месеца пред изборе показује сву панику режима у жељи да у Скупштини има представнике лажне опозиције, и грађанске и националне оријентације, које би јој давале легимитет. Пошто није усвојен мој предлог да на овим изборима цензус буде 0, имам нови предлог о степенастом цензусу: да цензус за странке Чеде Јовановића, Јова Бакића, Александра Оленика, Зорана Живковића и Татјане Мацуре буде 0.1%, за Метлу, Србију – 21 и посланички клуб ДС-а 1%, а за СПАС и Српске радикале 1.5%, јер је и цензус од 3% за све њих немогућа мисија.

Верујете ли да Вучић и његова странка могу да буду смењени само ако направе лош споразум поводом Косова?

– Александар Вучић има подршку делова међународне заједнице јер је пре доласка на власт обећао решавање питања Космета потписивањем правнообавезујућег споразума и давањем столице у УН тзв. Косову. Ми му не смемо дозволити да зарад своје фотеље и власти мења Космет, али он и његова странка ће бити смењенине само због те намере него и због тога што су опљачкали Србију, презадужили ову земљу, распродали природне ресурсе и друго благо Србије због провизије, отерали стотине хиљада људи из земље, у својим медијима цртали мете после којих су убијени Оливер Ивановић и његов кум Димитрије Јанићијевић, чија убиства до данас нису решена. Космет је само димна завеса за крађу и криминал. Вучић, Тачи, Рама, па и Ђукановић не желе споразум о Космету. Они само желе још неколико година мандата да тај неки споразум „имплементирају“ – дакле да пљачкају и униште све. То је сан балканске мафијашке уније. А живот људи на Космету – Албанаца, Срба, Муслимана… то њих не занима. Због тога је Космет важан. Продаја, подела или признање независности Космета не решава проблем. Напротив, то би отворило друге проблеме – довело до нестабилности и нових етничких сукоба и продужило власт криминалаца. Због тога је то издаја и ко год на њу пристане, тај ће то скупо платити завршио је Млађа Ђорђевић.