Прочитај ми чланак

Вучић опет обећава: Нема игре са државом

0

Вучић на ванредној конференцији: Бориса Тадића питам где је сада Миша Банана? Имам сазнања шта је Дачић причао са Радуловићем. Не искључујем изборе, али се надам да до њих неће доћи.

Инситуције Србије први пут су јаче од сваког појединца. Више никада нико неће ни помислити да афере могу да се заташкају или да политичари могу да утичу на судове и тужилаштва. Са државом неће бити игре.

То је у среду поручио први потпредседник владе Александар Вучић, обраћајући се новинарима у Немањиној. Он је оценио да је налог Тужилаштва да се прикупе подаци о контактима функционера са сарадницима Дарка Шарића чврст доказ да у Србији неће бити заштићених. Вучић је понудио и одговоре на нека питања које је отворио Борис Тадић, али и на она која се тичу односа у Влади и евентуалних избора.

Тадић – Пошто је бивши председник Србије признао да је знао све о контактима политичара са Шарићевим кланом, јасно га питам: где је сада Родољуб Радуловић, звани Миша Банана? Упркос томе што ова власт сада зна с ким се он састајао, не знамо где је тренутно и како је побегао.

Покушавамо да ступимо у конктакт, али не успевамо. Да ли је за то крив Александар Вучић или садашња влада? За Радуловићем је још 1. марта 2011. расписана потерница, па где су тада биле Тадићеве институције да спрече све ово? Не може се заклањати иза својих сарадника, од којих су многи, попут Миодрага Ракића, професионално радили и стављали главу на пањ.

Овој власти нису потребни никакви контролни пакети које је Тадић желео да задржи, јер контролу морају да имају институције, а не један човек или десет људи. А колико су озбиљно радили, сведочи и то што су у време њихове власти у Тужилаштву постојала свега три предмета, а сада их је око 40 у оперативној обради.

Дачић – Лично, имам одређена сазнања шта је господин Дачић разговарао са Радуловићем, али су она недовољна и не могу да их износим у јавност. Тужилаштво је послало захтев полицији за прикупљање информација и пустићемо људе да раде свој посао. Ако је било ко починио кривично дело, мораће да одговара.

ИЗБОРИ – У Србији је кључно питање да ли институције система обављају свој посао и од тога зависи да ли ће Влада дуго опстати или не. Уколико оне могу да обављају свој посао, за Србију је веома важно да се не руши могућност добијања датума за почетак преговора са ЕУ, као ни економска стабилност и долазак све већег броја инвеститора.

Али ниједног тренутка не искључујем могућност расписивања ванредних парламентарних избора, иако се надам да до тога неће доћи. Свестан сам и да већина људи не мисли да би се тиме нешто променило. Иначе, уколико бисмо ишли на ванредне изборе, немам дилему да би СНС освојио сву власт.

ПИСМО ЦВЕТКОВИЋА
Вучић је обелоданио и да му се недавно писмом обратио бивши премијер Мирко Цветковић. Незгодно ми је што морам то на овакав начин да кажем, али нисам ја тај који треба да одговори Цветковићу. Одговориће му државне институције, јер се у овој земљи никоме неће судити преко новина.

ЕВРОПА – Саговорнике у Немачкој молићу за разумевање ситуације у нашој земљи и тражити подршку да Србија добије датум за почетак преговора за чланство у ЕУ. Испунили смо више од 50 одсто захтева, међу којима су и унутрашње реформе, и сматрам да смо датум заслужили. У супротном, како ћемо да објаснимо било коме овде да нам је ЕУ потребна и како ћемо да подигнемо ентузијазам људи да се боре за улазак земље у Унију? Немачка је кључна земља у ЕУ и њихова помоћ нам је тренутно најважнија.

Космет – Све наше службе баве се могућношћу угрожавања безбедности неалбанског становништва на Косову и Метохији. Буквално се сваког дана бавимо тиме.

ШАРИЋ – И даље верујем да ће бити приведен у првој половини ове године. Њему ће се у Србији судити фер и поштено. Неће моћи да избегне суочавање са правдом тако што ће правити дилове с политичарима.

ДИРЕКТОР – Још се не зна ко ће бити нови директор полиције. Нисмо правили никакве договоре. Не могу рационалним аргументима да објасним због чега то питање још није решено.

МИШКОВИЋУ ОПТУЖНИЦА ЗА МЕСЕЦ ДАНА
Према информацијама којима располажем, а не желећи да се мешам у рад Тужилаштва, требало би очекивати да оптужница против Мирослава Мишковића буде подигнута у наредних месец дана – каже Вучић.

 

(Новости)