Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Неће бити ванредних парламентарних избора, Србија је стабилна

0

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да неће бити ванредних парламентарних избора.

Вучић је за РТС изјавио да не постоје разлози за одржавање парламентарних избора.

vucic

– Србија је стабилна, стабилна економија. Потребна је раст, озбиљност, одговорност. Има стабилну већину да функционише у народној скупштини. Следећи избори су 2020. године, а председнички 2022. године. Баш онако како се то одиграва у свим стабилним европским демократијама, тако ће да буде у Србији – рекао је Вучић.

Рекао је да ће предстојећи председнички избори бити одржани у априлу, али није прецизирао датум.

Он је рекао да веома уважава многе актере на политичкој сцени, посебно оне који су партнери СНС који добро разумеју државу, државне потребе и обавезе.

– Добро сам размотрио њихове идеје за одржавање парламентарних избора, али сматрам да не постоје било какви разлози за одржавање парламентарних избора у овом тренутку – рекао је Вучић.

Председник српске владе је истакао да је Србија прошла најтежи период у којем је било више ванредних парламентарних избора, јер је то било неопходно, како би се проверила подршка реформама у тешким моментима.

– Неопходна је била подршка реформама у тешким тренуцима кад спроводите мере фискалне консолидације, да видите да ли су људи са вама, да ли су разумели зашто то радите. Јер, нико нормалан не мисли да ће да стиче популарност ако спроводи тешке мере или фискалну консолидацију – рекао је премијер и истакао да данас, међутим, нема потребе за тим.

Наводећи да је председница парламента Маја Гојковић данас расписала локалне изборе у неколико општина за април, Вучић је рекао да ће у априлу бити одржани и председнички избори, који ће бити прилика за политичке ривале и такмаце да се покажу на политичкој сцени.

Отварање два поглавља добар сигнал инвеститорима

Премијер је оценио да је одлука да Србија отвори још два поглавља у преговорима са ЕУ добра и важна вест за Србију и добар сигнал инвеститорима из целог света.

– То показује да смо направили пристојан посао на нашем европском путу и да напредујемо убрзано имајући у виду политичке потешкоће које имамо у вези са разговорима са Прштином – рекао је Вучић.

Према његовим речима, отварање поглавља је важано због атмосфере у Европи, свету, као и слике Србије у свету.

Вучић је захвалио земљама чланицама ЕУ што су подржале отварање два поглавља и привремено затварање једног поглавља.