Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Не видим боље место за улагање од Србије

0

Француски произвођач гумених црева за расхладне уређаје на аутомобилима "Хачинсон" отворио је нови производни погон у Руми, а отварању је присуствовао Александар Вучић. Премијер Србије је изјавио да не види боље место од Србије у које би инвеститори могли да улажу свој новац.

Премијер Александар Вучић је изјавио да у наредне две године очекује робну размену са Француском у висини од милијарду евра, да фирме из те земље запошљавају више од 10.000 радника у нашој земљи и поручио да не види боље место од Србије у које би инвеститори могли да улажу свој новац.

 

Премијер Вучић је у изјави новинарима рекао да ће са председником Русије Владимиром Путином током предстојеће посете разговарати, пре свега, о економској сарадњи две државе и могућем доласку једне руске компаније која би производила различите врсте машина.

Вучић је на отварању новог погона француске фирме „Хачинсон“ рекао да је Србија стабилна земља растуће економије, ниске инфлације, готово непостојећег дефицита, и која стално напредује на свим светским листама које се баве проценом пословног амбијента.

У том смислу Вучић је поновио да је Србија место за улагање и позвао француске инвеститоре да још више улажу, а представницима Амбасаде Француске захвалио на досадашњој подршци и замолио да наставе с тим, поред осталих пре свега економских разлога, и због чињенице да пријатељство Србије и Француске нико никада није доводио у питање.

Он је рекао да је срећан када види овакве фабрике, јер је то начин како се размишла о будућности деце, њиховој перспективи.

Вучић је подсетио да је Влада, када је отваран први погон „Хачинсона“ у Руми, помогла субвенцијама, а да сада то нису ни тражили.

Приметио је и да је било неверице својевремено када је говорио да ће бити запослено 300-400 радника, а има их, већ сада, и више, и биће их, каже, и 1.000 у 2018. години.

Како је рекао, председник општине Рума Слађан Манчић управо је тражио 100 милиона динара за колектор, што ће размотрити, али је подвукао да новца држава има, и спремна је да да, али за праве пројекте.

„Имаћемо још више улагања у Руму. То је важно за људе који овде живе, да могу да живе од свог рада. Важно је и за општину, да може да улаже у водовод и канализацију, да се коначно приближимо много развијенијим земљама“, рекао је Вучић.

„Гледаћемо и даље да помогнемо Руми, као и свим осталим сремским општинама“, поручио је и додао да ће наставити да се гради „фабрика по фабрика“, и отварати нова радна места.

Свечаном отварању новог погона, поред премијера, присуствују и председник Покрајинске владе Игор Мировић, министар привреде Горан Кнежевић, директор фабрике Оливије Шато.

Фабрика „Хачинсон“ отворена је 2016, простире се на 6.000 квадратних метара.

Како је раније најавило руководство општине Рума, до краја 2017. посао у француској компанији требало би да добије још 400 људи, а представници компаније истакли су да ће гумена црева бити намењена како за Србију, тако и за извоз у Италију и Немачку.

Радници су за посао у „Хачинсону“ обучавани у Пољској, а општина Рума је тој компанији у јулу 2015. уступила 7,8 хектара земљишта на којем је изграђен садашњи производни погон.

Инвестиције „Хачинсона“ у Руми требало би да достигну око 7,3 милиона евра, а Влада Србије се обавезала да ће финансирати изградњу пречистача за ту компанију, чија је предрачунска вредност око 900.000 евра.

„Хачинсон“ снабдева аутомобилске гиганте попут „Мерцедеса“, „Фијата“, „Сузукија“ и „Реноа“.