Прочитај ми чланак

Вучић: Не санкцијама Русији, разматрамо немачко-француски предлог (издаја КиМ)

0

Председник Србије Александар Вучић обратио се из Тиране и поновио да Србија неће уводити санкције Русији.

Вучић је на конференцији за медије истакао да Србија неће учествовати у рестриктивним мерама према Русији.

FOTO: Printscreen

„Не могу ни да седим ни стојим иза те декларације, јер нисам писао декларацију, али морам да кажем да се нисмо сагласили са санкцијама Русији, а нисмо их ни увели. То је чињеница, а некоме се свиђа, а некоме не. Рекао сам да је однос према санкцијама у ствари однос према грађанима Србије. Није природно да ми учествујемо у тој политици… Добро смо разумели поруку ЕУ, разумео сам то и кроз дискусију“, рекао је Вучић.

Додао је да ће се расправљати о француско-немачком предлогу, али да у напред не може да се каже да ли ће се прихватити или не.

Самит ЕУ-Западни Балкан биће завршен потписивањем заједничке декларације коју би требало да потпише и Србија. Још увек се не зна да ли ће председник Александар Вучић то и урадити јер се у документу истиче неопходност усклађивања са спољном политиком ЕУ, што укључује и увођење санкција Русији. Иако формалноправно Србија нема обавезу да примени документ, параф на овакав садржај говори много о нашој спољној политици. Наравно, поруку ћемо добити и уколико Вучић одбије да потпише.

У почетном ставу декларације наводи се да „ескалирајућа руска агресија на Украјину доводи у питање мир, европску и глобалну безбедност и наглашава важност стратешког партнерства ЕУ и Западног Балкана“.

То је отворило и питање усаглашавања са спољном политиком уније, што је камен спотицања да и Србија потпише ову декларацију. Наиме, лидери ЕУ „снажно позивају партнере на Западном Балкану“ да учине напредак у правцу пуног усклађивања са спољном политиком ЕУ, укључујући и рестриктивне мере.

„Стајати раме уз раме са ЕУ у време руске агресије на Украјину је више него икада пре јасан знак стратешке оријентације партнера“, наводе ЕУ лидери и поздрављају напоре земаља који су се већ у потпуности ускладиле.

Ту је и главни проблем јер Србија до сада није желела да се у потпуности усклади са спољном политиком ЕУ, будући да су за сада у нашој спољној политици санкције Русији црвена линија.

Вучић је већ неколико пута истакао да је Србија поносна на то што водимо одговорну и независну политику, а да ће се санкције потенцијално увести једино уколико притисци постану превелики. Са друге стране, текст декларације већ у напред је усаглашен будући да је таква дипломатска пракса. Самим тим Србија је упозната са основним принципима и начелима који се налазе у њој.

Уколико Србија одбије да потпише овакав документ, то би био озбиљан преседан будући да су декларације документи који су нису обавезујући, самим тим немају никакве правне последице. Исто тако, евентуално потписивање не би значило да ће Србија аутоматски увести санкције Русији.

У нацрту декларације наводи се да се земље Западног Балкана позивају на убрзање процеса приступања ЕУ, али им се исто тако пружа подршка за њихово пуноправно чланство.

Додатно, изражена је пуна подршка посредовању Жозепа Борела и Мирослава Лајчака у дијалогу Београда и Приштине и тражењу решења за друга регионална питања. Лидери ЕУ подржавају идеју постепене интеграције региона већ у фази приступања, најављују финансијску помоћ од милијарду евра за ублажавање последица енергетске кризе и наглашавају значај партнерства ЕУ и Западног Балкана у светлу рата у Украјини.