Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Не плашим се опозиције са све Дачићем; Нећу бежати из Србије

0

Председник Србије Александар Вучић присуствује отварању реновиране Палате правде.

Реновирана зграда Палате правде у Београду отворена је данас, а суђења у највећој судској згради у Србији ће почети у понедељак, 4. новембра. Отварању реновиране Палате правде присуствовали су и председник Републике Александар Вучић, премијерка Србије Ана Брнабић, министарка правде Нела Кубуровић и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Фото: Н.С.

Председник одговара на питања новинара

Председник Вучић је одговарајући на питања новинара казао да ће се у Палати правде људи осећати боље и да је уложено више од 100 милиона евра у објекте Министарства правде.

Вучић је поновио да је срећан што после две и по године отварају реконструисану Палату.

– Уложили смо велики новац и захвалан сам грађанима Србије што су нам омогућили да спроведемо озбиљне реформе. Зграда је опремљена најновијим информационим системима. Светло је, чисто и уредно. Свидеће се људима – рекао је Вучић.

Како каже, у трећем кварталу Србија је међу најснажнијима у Европи, што показује, како каже, да су били у праву и да све иде добро како је планирано.

Правда мора бити ефикасна

– Од 2012. до 2015. године смо се борили за опстанак, након уништене земље и разорене привреде, данас људе интересује више правде и моја је молба да правда буде још ефикаснија – рекао је Вучић.

Одговарајући на питање да ли је неко одговарао због неуспеле реформе правосуђа каже да је Србија тада претрпела огромну финансијску штету и додаје да због тога нико није одговарао.

– Милиони евра су у питању. Толика нам је штета нанета, али нико за то није одговарао. Ја не могу ништа да кажем, јер је судство независно, и то не смем да коментаришем да се не би рекло да вршим притисак на правосуђе.

Ситуација на Косову и Метохији, јасан став САД

о Косову и Метохији, Вучић је рекао да није од оних људи који ће да прича да се нешто променило, а да није.

– Трудим се да свакога дана говорим оно што је истина. Никада вас нисам лагао и обмањивао, за САД Косово је самостална држава. Оно штпо ја очекујем је да нам Европска унија каже свој став. Чекамо да видимо шта ће да кажу. Наша позиција никако није лака. Мој посао је другачији, ја морам да будем озбиљан и одговоран, то је мој задатак, ја морам да вам говорим истину. За све везано за Косово ми кажу разговарајте са Марконом, са Меркеловом. Не висдим смисао шта би добро донело Србији да нападам Европску унију. Чекам да им се формира влада да видимо шта желе, а све што смо до сада видели јесте да они то не желе.

Опозиција и напади на СНС

Осврнувши се на нападе дела опозиције на њега и на његову странку Вучић каже да ти напади говоре важну ствар и да су они увек мета.

– Једина мета сам увек ја или неко од људи из СНС. То нама говори важну ствар. Морамо добро да знамо да први пут када у мандатима будемо имали три пута или четири пута више од другопласираног, не бисмо могли да формирамо Владу. То за мене није изненађење. Избори ће бити ужасно тешки – рекао је Вучић, и додао:

Говорећи о оптужбама лидера Покрета слободних грађана Сергеја Трифуновића рекао је да не мисли да је он истинољубив човек.

– То је њихово право. Не љутим се ни на Трифуновића ни Дачића, они имају право на комбинације. Ја сам једини који неће да плаћа рекет таблоидима – казао је Вучић.

Како додаје, не очекује ништа ни од Трифуновића ни од Ђиласа.

– Ово је једно прилично трајно стање, на које сам навикао. Говорим само чињенице. Не очекујем ништа ни од СПС-а, нити од Трифуновића нити од Ђиласа. Ја имам другачији приступ политици. Не можете да верујете колико ми је савест чиста. Сви путеви које видите, као и драстично увећане плате, то је оно што остаје иза мене – рекао је Вучић.

Како каже, није зарађивао на грбачи народа као што су то други радили.

„Не плашим се никога“

– Да се плашим и бежим из земље нећу. Не плашим их се сви заједно да се скупе. Немам никакав проблем са тим, свако ради оно што жели и што је посао његове партије – рекао је Вучић.

Председник Вучић је рекао да је свима све јасно када је у питању паљење књига Горана Весића, као и пребијање Лазара Лешњака.

– Сви су све видели, посебно на основу реакције Ђиласа и његовог потпредседника – рекао је Вучић.

Како каже, Ђилас има право да каже да је паљење књиге ништа, али то говори много више, како каже, о њима, него о било коме другом.

– Они су две недеље лагали да иза тога стоји СНС, а када су докази да су то њихови људи урадили пронађени, онда су променили причу. Мени су чак постављали питања на конференцији за новинаре. Ово је још једна у мору неистина и у мору лажи – рекао је Вучић.

На питање новинара о пословању Крушика, председник Вучић је казао да је један од странаца чије име је споменула Мариника Тепић сарадник лидера Странке слободе и правде Драгана Ђиласа.

– Шта хоћете, да пропадне наша наменска индустрија? Причали су да ја сарађујем са Мадалалом, па то је Ђиласов друг. Мене интересује ако имате да је неко прекршио закон. Ни отац Стефановића, ни Стефановић ни ја нећемо бити изузети од закона – рекао је Вучић.

Систем С-400

Коментаришући то што се прича да је С400 у Србији, Вучић је рекао да ти не морају да се плаше, јер га у Србији нема.

– Могли смо само да видимо како би се радовали слабијој Србији и на њихову жалост Србија је данас пристојна, богатија и одговорнија земља. Хвала им што су истрчали пред руду да покажу колико се радују српској снази – казао је Вучић.

Ускоро поново са Макроном

Најавио је да ће се за десет дана видети са председником Француске Емануелом Макроном.

– Чекамо да се формира та приштинска влада, да видимо шта они желе.

– Ово до сада што су говорили показује да они стварне преговоре не желе – рекао је Вучић.