Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ НЕ ПАНИЧИ: Ово ће да траје два месеца, имаћемо и 30 мртвих дневно

0

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је данас најтези дан за Европу после Другог светског рата, да ни Србија неће бити у завидној ситуацији наредних недеља када је реч о ситуацији са вирусом корона, те да ће у наредних два или три дана кренути обимније тестирање.

Вучић је пренео да је од 528 оболелих од Ковида 19, у Србији осам особа преминуло, док су 302 особе хоспитализоване, а број отпуштених из болница – 42.

Просек година преминулих је око 66, хоспитализованих нижи, додао је Вучић.

Он је подвукао да је данас вероватно најтежи дан за Европу после Другог светског рата – у Италији је у једном дану преминуло 969 људи, у Шпанији 769, у Француској укупно близу 2.000. „Ово сам рекао због тога што по бројевима које видите ни ми нећемо бити у завидној ситуацији у недељама које долазе“, рекао је Вучић.

– У овом тренутнку у КБЦ Драгиша Мишовић имамо 156 слободних респиратора, а биће их још.У земнуску болницу смо дотерали још 10.

– Ускоро ћемо морати да почнемо да градимо нове болнице, доћи ће дани када ћемо имати и по 30 мртвих на дан. Не можемо да корстимо ВМА због проблема са венитлацијом. Мораћемо да пронађемо нова места, и желим да људима кажем да то није коплективни смештај и да је одвратно што Сајам неки упоређују са Сајмиштем. Мораћемо да уземо Халу спортова на Новом Београду или халу Пионир, каже Вучић.

– Свакога дана све више људи долази на респираторе, долазе у болнице, а да би изашли треба више недеља. Ускоро ће стизати на стотине. Ово сам испричао јер смо дуго разговарали о мерама. Не можемо Бог зна шта да урадимо сем да позовемо људе да остану код куће. Људи, ово вас молимо да бисмо могли да преживимо. НИко није од нас садиста да воли да мучи људе.

Председник је поручио да у наредна два – три креће обимније тестирање.

– Данас је вероватно најтежи дан за Европу због броја преминулих у једном дану. Ово сам рекао зато што по бројевима које видите и ми нећемо бити у завидној ситуацији наредне две тир недеље. Рачунајте да од наредна два дана креће обимније тестирање, болнице су све пуније. Већ данас смо почели да смештамо пацијенте и у Земунску болницу, рекао је Вучић.

– Тешко је добити опрему на тржишту. Ових дана стижу милиони маски, постарали смо да људи добију, да имамо оно што не можете да нађете у Њујорку и Европи. Сад је у току општа отимачина за респираторима по свету.

Међу главним темама наћи ће се ситуација у вези са корона вирусом, затим актуелна ситуација у вези с Косовом и Метохијом, као и дезинформације пласиране из Црне Горе, а међу њима и оне у вези са респираторима. МИ ћемо слати респираторе у скоро свако место у Србији, да би људи могли да преживе у току транспорта. Набавили смо много, а чекамо још неколико стотина у наредним данима. Јер они на крају значе живот, и ако ова криза буде трајала, сваки може да спасе неколико живота.

– У складу с тим морам да одговорим на тврдње из Црне Горе о репираторима, то није тачно. Да се не би прегањали ми смо спремни да поклонимо три респиратора Подгорици, и спремни смо на молбу Андрије Мандића да дамо по један за Бијело Поље. Испоручено је тамо око 40 тона хране. Ми не желимо да нас било чили владини службеници свађају.

– Морамо да помогнемо и нашем народу на КиМ. Имамо првиу жену у српским срединама да је позитивна на ЦОВИД, кдо ЛИпљана. Помажемо тржиште на КиМ и то ћемо наставити, и верујем да ћемо стабилизовати стање у наредних пар дана. Наша најтежа обавеза је Република Српска, помоћићемо и са респираторима, заштитном опремом, маскама, лековима који су од значаја, и то бесплатно. Тражили су и основна средства за рад попут стетоскопа, па ћемо видети да помогнемо. Помоћи ћемо и Горажду, без обзира што су тамо Бошњаци у већини, није време за разлике, и Дрвару, јер је тај тамо кантон оставио на цедилу четири српска града.

– У недељу ћемо представити програм економских мера. МИлсим да смо направили озбиљан програм, као и 2014. нисмо јурили већ смо донели озбиљне мере које ће показати да ће СРбија моћи да брже изађе из проблема. Не размишљамо о смањивању плата, а сви ће у региону то урадити.

– Нећемо затварати градове, али се приближавамо данима када ће бити по 20-30 мртвих дневно. Али добро је што вирус није ушао у геронтолошке центре, и њих ће војска чувати као очи у глави. То је уништило Италију и Шпанију.Моја молба грађанима Србије свих старосних доби, немојте да излазите из куће, то је једини начин да сачувате себе и своје ближње. Не знам шта држава још може да уради сем да се боримо. Хвала људим што поштују то што тражим од њих, рекао је Вучић.

Председница Владе Ана Брнабић је рекла да се данас налазимо у 22. дану борбе, у сред среде, и пред нама су две изузетно тешке, критичне недеље.

– Данас смо гледали бројеве, имамо конкретан доказ да мере забране кретања старијих суграђана дају резултате. У Србији имамо 25% позитивних у статосној групи преко 60 година, а у Италији је то 57,9%. У старосној групи изнад 70 година у Србији је проценат 9%. Колико код ми били критиковани за ту меру, она даје резултате и стојимо иза тога. Поносми смо на резултате ове, и за то је потребна гвоздена дисциплина, не само за старије, већ и за остали део становништва. Сво кретање, сви контакти морају бити сведени на апсолутни минимум. То је једини начин да се боримо као до сада, и да дамо шансу нашем здравственом систему.