Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ НАРЕДИО Посланици СНС званично покренули процедуру да цензус буде 3 одсто

0

Посланичка група Српске напредне странке упутила је данас у скупштинску процедуру Предлог закона о изменама Закона о избору народних посланика и Предлог закона о изменама и допунама Закона о локалним изборима, којима се, између осталог, предвиђа смањење изборног цензуса на три одсто, сазнаје Танјуг.

foto: Dveri twitter

У предлогу упућеном председници Народне скупштине Републике Србије Маји Гојковић, посланици траже да се питање размотри по редовном поступку.

Како се очекује предлози измена закона ће доћи на дневни ред седнице Народне скупштине у фебруару.

У предлогу измена Закона о избору народних посланика се предлаже да у расподели мандата учествују само изборне листе које су добиле најмање 3 одсто гласова уместо досадашњих 5 одсто, од укупног броја бирача који су гласали.

Политичке странке националних мањина и коалиције политичких странака националних мањина учествују у расподели мандата и кад су добиле мање од 3 одсто гласова од укупног броја бирача који су гласали.

У образложењу се, између осталог, наводи да предложене измене Закона о избору народних посланика имају првенствено за циљ смањење изборног прага (цензуса) чији прелазак омогућава учешће у расподели посланичких мандата, што ће обезбедити да се изборна воља грађана адекватније преслика на сазив Народне скупштине и што ће омогућити да и изборна воља грађана која није преовлађујућа буде политички артикулисана и на одговарајући начин заступљена у скупштини.

Тиме се, пише у образложењу, повећава степен демократичности самог изборног процеса, али и рада Народне скупштине.

У предлогу измена и допуна Закона о локалним изборима наводи се да се избори за одборнике морају расписати најкасније 45 дана пре краја мандата одборника којима истиче мандат, уместо досадашњих 30 дана.

Такође, предложено је да и на локалном нивоу у расподели учествују листе које су добиле најмање 3 одсто гласова, а политичке странке и коалиције националних мањина учествују у расподели мандата и кад су добиле мање од 3 одсто.