Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ НАПАО ПРОФЕСОРА Радоњића, иницијатива „105 од 5 милиона“ стала у одбрану

0

Председник Србије Александар Вучић коментарисао је на ТВ Пинк професора Филозофског факултета Огњена Радоњића, који је претходног викента гостовао у Утиску недеље. Покретачи иницијативе 105 од 5 милиона Филозофског факултета у Београду објавили су отворено писмо како би одбранили свог колегу од напада председника.

Вучићу је на ТВ Пинк у четвртак 20. јуна приказан одломак из Утиска недеље, емисије коју како каже не гледа, а у којој је Радоњић говорио о сиромаштву у Србији и манипулацији сиромашним становништвом.

Фото: Н.С.

Председник је рекао да Радоњић представља лажну елиту, коју презире, а да пред њега може да доведе 50 паметнијих људи који мисле другачије.

„Грађани Србије сведоци су свакодневног урушавања демократских институција, снажења аутократије и неприхватљивих вербалних и физичких напада на критичаре власти. Упркос бројним упозорењима атмосфера нетолеранције постаје све наглашенија. Председник државе, уместо обављања својих државних обавеза у оквирима уставних ограничења, подстиче свеопшту кризу у српском друштву“, наводи се у саопштењу Покретача иницијативе „105 од 5 милиона“.

Додају да се последњи такав пример односи на њиховог колегу Огњена Радоњића који је у Утиску недеље говорио о сиромаштву.

„Уместо консултовања стручњака, председник се латио оспоравања Радоњићеве личности, образовања и знања. У том интервјуу је чак отишао толико далеко да је пред милионским аудиторијумом признао да презире људе попут професора Радоњића, да зна да то не сме, али да је то јаче од њега. Председник нас је дакле, на неприхватљив и потпуно некритичан начин упознао са својим унутрашњим превирањима и јасно нам ставио до знања оно што већ дуго знамо: да за њега постоје грађани првог и другог реда“, пише у саопштењу.

Покретачи иницијативе „105 од 5 милиона“ упозоравају да овакав приступ представља кршење Устава Републике Србије, а да је председник ставио до знања да је он тај који има последњу реч по свим питањима.

„Најоштрије осуђујемо бахато и аутократско омаловажавање професора Радоњића од стране председника Републике Србије. Овим чином није извршен само покушај дискредитације једног универзитетског професора, већ и читавог универзитетског образовања и сваког вида стручности што представља још један у низу већ направљених корака ка потпуном урушавању државног демократског поретка Републике Србије“, закључује се у саопштењу.

У одбрану професору стале ДС и Заједно за Србију

Осуди напада на професора Радоњића придружиле су се Демократска странка и Заједно за Србију.

„Осуђујемо вербално насиље над професором Огњеном Радоњићем“, саопштила је Демократска странка изражавајући протест због „односа према универзитетској јавности, критичком мишљењу и интелектуалној снази друштва, која не пристаје на сврставање и једноумље“.

„Председник државе настоји клеветничким иступима да фокус јавности и тежину кривице превали на одговорне појединце спремне и умне да именују и оцене оно што видимо и што нас удаљава од нормалности, достојанства и културе“, истиче се у саопштењу

ДС. ДС додаје да је та странка свесна да напад на професора Огњена Радоњића није случајан, спорадичан испад.

Председник Заједно за Србију Небојша Зеленовић осудио је, како је навео, вербално насиље председника Србије Алексанра Вучића над професором Филозофског факулктета Огњеном Радоњићем.

„Напад Вучића на професора Радоњића је напад на целокупну академску заједницу и још један доказ да Вучић говори језиком мржње и нетолеранције иза која се крије страх од губитка власти“, нагласио је Зеленовић у саопштењу.

Он је позвао академску заједницу и све „слободномислеће грађане“ да јавно подрже Радоњића, „јер сутра Вучићева мета може бити било ко други ко се осмели да јавно говори о његовој штеточинској власти“.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!