Прочитај ми чланак

Вучић најавио да ће Србија бити под санкцијама, а сад глуми да је у шоку

0

Државе Европске уније гласале су за осми пакет санкција Русији које подразумевају ограничавање цена руске нафте које извозе треће земље. Након усвајања ове одлуке, Србија неће моћи да увози нафту из Русије преко Јанафа, чиме су се санкције уведене Москви практично пренеле и на нашу државу.

Првобитни предлог Европске комсиије предвиђао је изузетак кад је реч о снабдевању са Јадранског нафтовода, али је на инсистирање појединих држава чланица ЕУ тај предлог одбијен, јер је став да нема оправдања због ког би Србија била изузета.


По објављивању ове вести, режимски медији су пренели да је шеф српске државе „у шоку“, да га је ова одлука изнендила и ајављен је његов „жестоко одговор ЕУ“. Одмах је стигло објашњење да иза свега стоји Хрватска и да је реч о непријатељском акту према нашој земљи.

„Ова одлука је све променила. Говорила сам да ће председник бити под огромним притиском, данас након ове срамотне одлуке Европске уније, Вучић ће дати жесток одговор на санкције на којима је инсистирала Хрватска. Најискреније мислим да ће они данас видети ко је Александар Вучић. Мислим да до сада нису видели Вучића, који има јаке аргументе којима ће да им покаже сву њихову бруку“, рекла је премијерка Ана Брнабић јутрос на ТВ Хепи.

Занимљиво је, међутим, да су представници власти, у првом реду председник Србије, за ову одлуку знали још пре месец и по дана. И не само да су знали за ту одлуку, већ је и председник у једном од својих драматичних обраћања јавности најавио да ће Србија бити под санкцијама.

„Па да бисмо причали о глупостима, да не бисмо причали о томе шта ћемо са струјом, шта ћемо са нафтом, од 1. новембра нема више руске нафте за нас, ми смо под санкцијама. Да не бисмо причали о гасу, о мазуту и угљу… Само причамо о глупостима, јер нам је најлакше да причамо о глупостима, јер то најбоље знамо и у кафани да радимо, где нема никакве одговорности“, рекао је Вучић данас након разговора са Србима са КиМ.

Евентуални шок код председника државе могла је да изазове спознаја да се прешао у рачуници, имајући у виду да је Србија обухваћена новим пакетом санкција почетком октобра, а не 1. новембра.