Прочитај ми чланак

Вучић на турнеји: Због кампање ризикује здравље људи

0

Додељивање респиратора болницама лично од председника Србије представља изборну кампању у којој се Александар Вучић представља као спасилац од чијих акција зависи исход борбе са коронавирусом, истичу саговорници портала Нова.рс.

Иако је раније потврђено да су стигли у Србију, респиратори намењени болници у Новом Пазару достављени су тек по доласку председника Александра Вучића. Ово није једини случај у којем се први човек државе означава у јавности као најзаслужнији за то што су у нашу земљу стигли респиратори. Раније је директор Клиничког центра Србије, Милика Ашанин објавио да је у ту установу стигло пет нових респиратора, те да му није јасно како је Вучић успео да их набави.

“На знам како је председник набавио и послао нам ове најсавременије немачке респираторе”, рекао је Ашанин недавно на телевизији Пинк.

За професора на Факултету политичких наука Ђорђа Павићевића, уручивање респиратора лично од председника државе несумњиво је изборна кампања, која је уједно и здравствени ризик.

“Они се излажу на тај начин ризику. Не само председник који иде у Нови Пазар већ читава његова пратња. Његово присуство неће допринети бољем и ефикаснијем лечењу грађана. Идеја да се свуда појављују и да решавају проблеме део је политичке кампање, али представља и здраствени ризик”, наводи он.

Павићевић је додао да спровођење оваквих акција представља начин на који се владајућа странка (СНС) и њен лидер припремају за изборе који ће уследити одмах по окончању ванредног стања.

“Председник је рекао да ће он имати састанак са странкама које ће излазити на изборе и да је остало 43 дана кампање. Иако они наводе да је прекинута изборна кампања у време пандемије коронавируса, она све време траје”, објашњава професор Факултета политичких наука.

Политиколог Вук Велебит напомиње да је Вучић пронашао начин да се наметне у медијима, упркос чињеници да је свуда у свету коронавирус тема број један.

“То ради како би у очима грађана био једини који је увек ту за Србију. Да је он тај који спашава и набавља све што је потребно. Имајући у виду да ће после ванредног стања уследити избори, сигурно је да код њега постоји намера до добије што више из ове ситуације”, објашњава Велебит.

Према његовој оцени, Вучић користи могућност да где год је то могуће себе представи у најбољем светлу у контексту актуелне кризе.

“Он ће то и даље искоришћавати, јер је свестан да је ова епидемија велики тест за њега и његову власт”, истиче Велебит.

Љајић похвално: Прва посета Вучића од почекта кризе – порука да нисмо сами

“Донацијом респиратора Новом Пазару држава је послала поруку да ниједан део Србије није заборављен и занемарен у овом тешком тренутку, изјавио је данас потпредседник Владе Србије Расим Љајић и истакао да је Нови Пазар први град који је председнник Александар Вучић посетио од наступања кризе и да ће Новопазарци то знати да поштују и вреднују.

Љајић је после званичне испоруке 13 респиратора Општој болници у Новом Паразу, рекао да је свака посета Вучића том граду до сада била обележена завршетком неког пројекта или најавом новог, али да је данашња посета важна не само због значаја помоћи у медицинској опреми.

“Ово је прва посета председника Републике од наступања кризе са коронавирусом ван Београда, прва посета једној општини и граду. То ће грађани Новог Пазара знати да цене, поштују и да на адеквеатан начин вреднују”, рекао је Љајић.

Поред тога што је у изборној кампањи, према оцени Драгана Поповића, директора Центра за практичну политику, председник Србије злоупотребљава своју позицију и ситуацију у којој се земља налази.

“Додатан ниво злоупотребе представља то што се све ово ради у време ванредног стања и врло опасне пандемије која је погодила целу земљу. Ако ви у таквој ситуацији имате председника и остале званичнике који раде на сопственој политичкој промоцији, онда је злопотреба слаба реч за такво понашање”, сматра Поповић.

“Председник не говори о опозицији и независиним медијима, али оркестрира нападе на њих”

Поповић објашњава да рејтинг управља свим Вучићевим потезима, те да је то случај и у тренутној ситуацији.

“Ванредно стање је за грађане, а за њега је редовно. Он ради све што је радио и док није била ова ситуација – злоупотребљава државне ресурсе, прави сопствену и промоцију своје политичке партије са места које би требало да симоболизује јединство читавог народа. Ја сам сигуран да ће се њихове активности интезивирати како се будемо ближили крају ванредног стања”, наводи он.

Вук Велебит објашњава да је први човек државе, иако истиче да се не бави политиком док траје криза, расподелио улоге таблоидима да воде кампању против његових политичких противника и појединих новинара.

“Они то раде уместо њега, како би се он представио као неко ко се држи по страни и кога политка не занима, већ само добробит народа. Ми видимо да се Вучић и цела та гарнитура опет више баве собом и политиком, него што се озбиљно баве кризом”, наглашава Велебит.

За Ђорђа Павићевића чињеница да је Вучић одлучио да не говори о својим политичким противницима за време епидемије коронавируса, не значи да његова странка и медији који су му наклоњени неће то чинити.

“Не мора он лично да се бави политичким противницима има других који ће да нападају њих и новинаре уместо њега. СНС жели да сакупи сваки поен, било да тиме санира штету, као што је био случај са пропагандном акцијом након натписа о стању у КЦ Војводине или на баналним примерима кад премијерка критикује људе који аплаудирају медицинским радницима. Све што није под њиховом контролом и не треба се дешава, зато што има димензију да иде мимо политичких и страначких канала”, закључује Павићевић.