Прочитај ми чланак

Вучић му ово неће заборавити: Ђилас поставио четири незгодна питања Ани Брнабић!

0

Председник ССП-а Драган Ђилас је са адвокатом Владимиром Тодорићем, председником Ресорног одбора за правосуђе ССП-а, коментарисао рад адвокатског тима за одбрану људских права током ванредног стања.

„Тодорић је покренуо, осмислио акцију да се волонтери адвокати укључе и заступају људе који су у овој ситуацији вируса изложени скајп суђењима, притворима, и разним другим стварима. Почело је све са Јованом из Кикинде која је, наводно , због непоштовања карантина, већ 36 дана у притвору.Колико се тачно људи јавило до сада, какви су подаци?”, питао је Ђилас.

Владимир Тодорић каже:

„Нама се за два три дана јавило неколико стотина случајева. Мени се се прво јавила Јованина породица, и ТВ екипа из Зрењанина.Тешко је путовати по Србији, јер постоје ограничења око кретања, и око свега.Када је ухапшена новинарка Ана Лалић то јутро када је пуштена ја сам осетио потребу да искористим инфраструктуру ове странке, и да окупим људе који могу да помогну. Питали смо људе који воде општинске одборе да делегирају по једног,или два адвоката који би хтели да помогни тим људима. То смо урадили релативно брзо и дошли смо до података да је скандалозно шта се дешава, а то је последица, начина на који је функционисало правосуђе и пре епидемије. Сада су дошла скајп суђења, а невероватно је да су судије на то пристале”.

Оно што ми доживљавамо, указује Тодорић, као кршење наших слобода, то власт доживљава као повећање своје слободе према нама, и нажалост врло ће се тешко одрећи те „слободе“.

Ђилас је, између осталог, спремио кратку поруку и за Ану Брнабић која је изјавила како није био гост у Утиску већ се обратио скајпом, и све оне који подржавају Вучића, Весића…

„Госпођо Брнабић у Утиску недеље нисам био гост јер немам дозволу за кретање. То ми обични грађани не можемо на улицу ако тај папир немамо.Уместо да вам говорим колики сте лажов и лицемер, поставићу вам неколико питања:

1.Економске мере –Зашто помоћ, минималац за оне који остају без посла не кренете да исплаћујете одмах, а не од јуна месеца? Људи треба да живе до јуна, има до тада пуно времена.

Зашто не донесете меру да сви пољопривредници могу да буду у својим њивама сваки дан све до заласка сунца? Јер је то логично тада могу да раде у тим њивама.

Зашто не донесете одлуку да деца са аутизмом у пратњи родитеља могу да буду на улици и у време полицијског часа? И засто игнорисете иницијативу да се усвоји посебна процедура укилико се заразе њихови родитељи вирусом, јер не можете на исти начин да их третирате, посебно сада када сте смислили да свако има симптоме мора у болницу, или на сајмове Чаир и Београд.

4.Понављаћу сваки дан, јер у то верујем – Зашто не дозволите старијим од 65 година, да уместо једном недељно три сата, могу сваки дан у термину од 18 до 19 када је полицијски час да буду напољу?

Дакле, сат времена дневно под условом да имају маску, рукавице, заштитну опрему, јер Британски здравствени сервис каже да је добро да старији имају активност,и у Немачкој су активни, као и код Орбана сваки дан од 9 до 12 могу да излазе. У многим земљама нема никаквих ограничења и нема стотине хиљада мртвих“

Ђилас је на крају емисије поручио да помаже, колико може у овој тешкој ситуацији , али се не слика и није сваки дан на свим телевизијама као што ради Александар Вучић.

„Позивам све у Србији да донирају средства УНИЦЕФ-у. Ако не знате УНИЦЕФ управо прави још једну акцију да се купи 50 нових респиратора из Данске. И све фирме и појединци који могу да помогну, могу да се обрате УНИЦЕФ-у, и да донирају део новца да би ти респиратори дошли у Србију. Потребни су нам репиратори сада, али биће потребни и српском здравственом системи када све ово прође”.