Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ МЕЂУ МИГРАНТИМА: „Неко ће од њих и да остане, а они који се на то одлуче добродошли су“

0

Премијер Србије Aлександар Вучић изјавио је данас да је мигрантима из Сирије и Aвганистана Србија пружила гостопримство и топлину какву нису нигде срели и најавио да ће, имајући у виду да долазе хладни дани, за њих бити подигнут привремени прихватни центар. 

„Људи када говоре о избеглицама из Срије и Aвганистана говоре као о великом проблему. Ми смо им пружили добродошлицу у Србији. Знамо како су се наши људи мучили пре 20 година. Поносан сам што им је Србија, на њиховом путу ка ЕУ, најбоље уточиште и најсигурније место“, рекао је Вучић, након што је обисао мигранте.

Он је рекао да ће Србија помоћи колико је то могуће, и нагласио да су државни органи поступили организовано и добро по питању избеглица. 

Како је додао, имајући у виду да иду хладни дани, биће подигнут приврени прихватни центар, највероватније иза хотела Национал, недалеко од аутопута. 

Вучић се захвалио и грађанима и организацијама који су помогли избеглицама.

„Желимо им да пронађу своју срећу“, рекао је он. 

Председник Владе Србије је разговарао са мигрантима у парку, распитао се за њихове потребе и обећао да ће Србија урадити све што буде могла да се осећају боље.  

„Урадићемо све за вас, да будете сигурни као у свом дому и увек сте добродошли у нашу земљу“, поручио је Вучић мигрантима. 

Вучић је мигранте питао да ли је све у реду, а они су му одговарали потврдно. 

Екипе Црвеног крста које су са премијером поделиле су им пакете у којима су пелене, сокови и воће, а председник владе се распитивао шта им још треба, те најавио да ће им бити достављено још ћебади, а да ће у парку бити инсталирано још покретних тоалета.

На путу ка бољем животу једна од станица бројним мигрантима су паркови надомак Железничке и Aутобуске станице, а, према проценама, дневно у тим парковима борави од 500 до 700 људи.

Од 1. јануара кроз Србију је прошло 90.000 миграната, а дневно у нашу земљу уђе до 2.000 људи, од којих највећи број одмах напушта земљу, саопштено је пре неколико дана из МУП-а Србије.

Заједно са Вучићем, мигранте обилазе и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Aлександар Вулин, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и градоначелник Београда Синиша Мали.

Beograd, 19. avgusta 2015 - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vucic tokom obilaska migranata koji borave u parku kod Beogradske autobuske stanice. Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vucic obisao je danas migrante koji privremeno borave u parku kod Beogradske autobuske stanice, raspitao se za njihove potrebe i obecao da ce Srbija uraditi sve sto bude mogla da se osecaju bolje. Vucic je izjavio da Srbija nece da podize zidove i postavljati bodljikave zzice da spreci migrante da udju u zemlju i dodao da ni EU nije smela da zzmuri na takve slucajeve u drugim zemljama. FOTO TANJUG / TANJA VALIC / bb

Председник Владе Србије Aлександар Вучић обишао је данас мигранте који привремено бораве у парку код Београдске аутобуске станице, распитао се за њихове потребе и обећао да ће Србија урадити све што буде могла да се осећају боље. (Фото: ТAНЈУГ – Тања Валич )

Србија неће подизати зидове, ЕУ није смела да жмури

Србија неће да подиже зидове и поставља бодљикаве жице да спречи мигранте да уђу у земљу, рекао је Вучић и додао да ни ЕУ није смела да жмури на такве случајеве у другим земљама.

„Мислим да ЕУ најпре није смела да жмури на жице и ограде, а зажмурила је намерно. Мислим да је требало да реагује као и на неке друге ствари“, приметио је Вучић.

„Што се нас тиче, ми да жмуримо нећемо, већ ћемо да помогнемо колико можемо, а да ли ће ЕУ помоћи Србији – хвала им ако помогну, а ако не опет хвала“, поручио је Вучић одговарајући на питање новинара по обиласку миграната код Београдске аутобуске странице.  

Вучић је истакао да је постављање жица за њега страшно и да фали само „ош да неко пусти струју и ‘заврши посао'“.

„То је за мене страшно, ми то не радимо. Ми за разлику од других, не волимо превише да молимо ако неко не види у каквој је ситуацији Србија. Плашим се да су моги већ подржали зид и праве се да не виде зид, полицију, ограде“, рекао је Вучић.

Он је истакао да ће се Србија, насупрот томе, према мигрантима понашати као према добрим људима и да од тога неће правити највећи светски проблем.

„Неки кажу ‘лако је вама, они неће да остану’. Па, неко ће и да остане, а они који се на то одлуче добродошли су и ми са тим немамо проблем. То је одговоран однос једне државе у оваквим историјским приликама“, нагласио је премијер додајући да у Србију дневно уђе 2.000 миграната.

Извор: Танјуг