Прочитај ми чланак

Вучић: Људи да ли је ово могуће, зашто нам Хрвати ово раде!

0

VUČIĆ3

Званични Београд је шокиран образложењем Хрватске зашто је зауставила теретни саобраћај из Србије, а усмени одговор непријатно је изненадио српске званичнике.

“Њихов одговор спада у зону сумрака. Одговор гласи: Хајде ви, Срби, пошаљите пола избеглица на Хоргош, само пола код нас и ми ћемо да вам пустимо камионе. Људи, то је званичан одговор хрватске владе. Да ли ико у свету може да верује?“, рекао је Вучић.

Хрватски званичници оптужили су Србију да има „договор са Мађарском“ и да организовано шаље избеглице у Хрватску. Најављено затварање прелаза Бајаково-Батровци.

“Ви ми објасните, ја нисам неки верник, можда грешим и не видим, да ли можете да разумете да вам неко ко води неку државу може тако нешто да вам каже? ‘Ми нећемо да вам пустимо камионе док не почнете пола избеглица да шаљете ка мађарској граници…’ Ја нисам неки верник, идем два пута годишње у цркву, али само да се прекрстим, не знам шта друго да радим, не знам како да реагујем, како да будете паметни, шта да одговорите на такве глупости_“, упитао је Вучић.

Председник Владе подсећа да Србија није изазвала проблем и да избеглице саме бирају своје руте.

Одбрамбене мере су зато једини начин да се одговори на једнострани потез хрватских власти.

“Србија ће реаговати мирно, хладне главе, не кршећи међународне прописе, али ће свакако указати Хрватској да не може да се иживљава и да понижава Србију, њене држављане, нити да уништава њену привреду без икаквих последица. То је скандал невероватних размера“, додао је Вучић.

Премијер Србије је додао да не жели да угрози односе са Хрватском, али за то мора да постоји воља обе стране.

“Ако вам неко урушава економију, ако вас неко вређе, поредећи вас са мувама, ви то прећутите, бар као председник Владе сам прећутао и рекао да је то неозбиљно. Ако вам неко ниподаштава земљу, извините, наша обавеза је да нашу земљу штитимо и да наш народ штитимо. Никоме ништа нисмо урадили и нећу да прихватим ту тезу да су то сада односи Србије и Хрватске. Ма какви односи Србије и Хрватске, у питању је њихов брутални напад на Србију и покушај бруталног уништавања српске економије“, истакао је Вучић.

Оваквим понашањем Хрватске, како каже премијер, она крши споразуме Србије и Европске уније.

“Људи, није ово 1906. година, 12. јануар, па да почиње царински рат, као што је тад почињао, у ком је, узгред, Србија зарадила. Да ли је могуће да неко ово ради 2015. године, а да му је ово образложење?“, упитао је Вучић.

 

B92