Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: „Лично ћу обићи дневно два-три пензионера да им однесем шта треба“

0

Према најновијим подацима у Србији је тренутно 41 особа заражена корона виросом.

Одржан је састанак кризног штаба за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица заразне болести ЦОВИД-19 по привреду којим председавао председник Србије Александар Вучић.

Председник је после седнице Кризног штаба указао да стручњаци потврђују да су стари најугроженији.

– Молим наше најстарије грађане да не излазе на улице, молим људе из геронтолошких центара да не пуштају пензионере да иду у продавнице, нека им то што им треба донесу млађи. Молим пензионере, они су најдисциплинованији, али и најугроженији, да не излазе – рекао је Вучић. – Пензионери, к“о Бога вас молим, останите у кући, наћи ћемо начина да вам доставимо храну и све што вам је потребно. Нико неће да умре од глади.

Нагласио да је огроман број мртвих у Западној Европи, као последица вируса, подсетивши да је у Италији јуче умрло 250 људи, чак 54 више него претходног дана, а у Шпанији 36 особа.

– Наша срца су уз пријатељски и братски италијански народ и желим им да изађу из те тешке кризе у којој се данас налазе – поручио је председник.

Вучић је навео да је данас у Србији, потврђено тестовима, 41 особа заражена, али да нема сумње да ће их бити више.

– Оно што је добра вест је да је само 21 особа на болничком лечењу, од којих тек једна на респиратору – рекао је Вучић.

Председник је изнео податке да је у Италији смртност од 0 до 29 година нула заражених особа, од 30 до 50 година 0,6 одсто, а да драматично расте код инфицираних старијих од 60, 70 и 80 година. Према његовим речима, код заражених који су старији од 70 година смртност је 16,65 одсто, а у категорији инфицираних старијих од 80 година проценат умрлих је 19 одсто.

Вучић је још једном нагласио да је сва пажња усмерена на старије суграђане. Он их је замолио да не излазе из својих кућа, нагласивши да су најстарији суграђани најодговоринији, али и тренутно најугроженији део друштва.

– Ако треба ја ћу сам да дневно обиђем два-три пензионера, да им однесем шта им је потребно – истакао је председник Вучић још једном замоливши најстарије суграђане да не излазе из кућа.

На састанку у Председништву били су и гувернер НБС Јоргованка Табаковић, министри трговине Расим Љајић, рада Зоран Ðорђевић, пољопривреде Бранислав Недимовић, привреде Горан Кнежевић, рударства и енергетике Александар Антић.

Састанак је одржан у згради Генералног секретаријата председника Републике.