Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ КРЕЋЕ ОТВОРЕНО ПРОТИВ РУСИЈЕ? Ко пумпа „аферу“ о руским шпијунима у Србији

0

Београд -- Министар одбране Александар Вулин изјавио да је у последњих 24 сата, уз начелника ВБА генерала Ђуру Јованића, имао више разговора са Вучићем.

Према његовим речима, да сутра се очекује више информација о наводној шпијунској афери.

„Врховни командант прикупља информације и очекујем да у току сутрашњег дана позове и окупи све шефове обавештајних и контраобавештајних служби, као и начелника генералштаба ВС“, казао је Вулин.

Ситуација је озбиљна и врховни комадант ће закључке донети после подробног и стрпљивог разматрања“, рекао је министар одбране Александар Вулин за Тањуг, одговарајући на питање шта може да каже о наводној шпијунској афери.

„А оно што бих лично додао је да за мене постоје неке ствари које су неспорне, али сам сигуран да се иза завесе крије и покушај удаљавања Србије од политике војне неутралности. Верујем у праведност, проницљивост и независност Алксандра Вучића у доношењу одлука“, рекао је за Тањуг министар Вулин.

Тањуг је пренео и да је Вулин хитно напустио седницу Скупштине Србије.

Афера „руски шпијун“: Сви који се заклињу у Русију нека се замисле

Београд — Аналитичар Зоран Драгишић оценио да откривање обавештајне афере у Србији, чији актер је „руски шпијун“, потврђује да домаће службе одлично обављају посао.

Овај војно-политички аналитичар додаје и да грађани могу да имају поверења у систем националне безбедности.

„Ово је прилично непријатна ситуација, која потврђује тезу да у међународним односима нема пријатељстава, да постоји само интерес“, рекао је Драгишић за Тањуг.

Према његовим речима, сви који се заклињу у Русију треба да се замисле када видимо да и Русија спроводи нелегалне операције према Србији.

Драгишић је додао да је уверен да службе знају шта је предмет рада руског обавештајца.

Професор Факлутета за безбедност подсећа да је Србија земља прилично интересантна страним обавештајним службама, и тај наратив да обавештајне актинвости спроводе само западне службе треба променити када видимо да то раде и Руси.

Како додаје, чињеница да су наше слузбе откриле „аферу“ може да охрабри градјане да имамо поверење у државу и свој систем национлне безбедности.

Медији су писали да је руски дипломата и припадник војне обавештајне службе Георгиј Клебан актер снимка на коме се види како даје новац једном наводно високопозиционираном официру Србије. Снимак је 17. новембра објављен на Јутјубу.

Премијерка СРбије саопштила је да је о свему обавештен и председник Александар Вучић, као и да је наожена хитна истрага.