Прочитај ми чланак

Вучић коначно у дуелу с Ђиласом, и то на Пинку

0

Само наивни су мислили да ће председник Србије Александар Вучић медијски тиховати након новогодишње конференције, а да таквом веровању није било места показао је јутрос гостујући на телевизији, Пинк и то у "спектакуларном" дуелу са својим највећим политичким противником - Драганом Ђиласом.

Првог човека државе одавно бије глас да избегава сваку врсту сучељавања са својим неистомишљеницима и да се плаши да укрсти ставове с опозицијом, због чега они злуради говоре да је кукавица.

Како љубоморни на напредак Србије не би имали могућност да му више то пребацују, медијски тим председника Вучића се досетио генијалне идеје – његов опонент не мора да буде гост у студију како би се дуел заиста одиграо, довољно је да се појави у форми монтираног видео снимка.

Овај модел подразумева да домаћин у студију председнику пушта видео снимке оних који су некад нешто рекли о њему, а онда се Вучић свађа с тим видео снимцима. На тај начин лидер напредњака је убио две муве једним ударцем – ем не могу да му каже да се свађа са замишљеним противником, ем је био у телевизијском дуелу с опозицијом.

На инсистирање медијског професионалца Предрага Сарапе, познатом по томе што у емисије доводи људе који оштро критикују Вучића, председник је невољно прихватио да се у програм Пинка укључи видео снимак Драгана Ђиласа, чиме је лидер Странке слободе и правде пробио медијску блокаду на ружичастој телевизији.

“Неки су ишли толико далеко да су вашу политику називали фашистичком. Сад ћемо то да погледамо”, тужно је констатовала водитељка Пинка, док се Вучић хватао за плајваз како би покупио белешке.

“Ја мислим да живимо у једном озбиљном медијском и политичком концентрационом логору, где је разлику у односу на тридесете године прошлог века само што нам то физички не раде. Они нас убијају економски, социјално, друштвено и емотивно. Наравно да човека погађа то како га један део народа на улици гледа и кад мора све то да слуша. То јесте проблем који није својствен демократским земљама и проблем на који ви реално немате одговор. На апдејтовани фашизам не постоји лаган одговор који то може да реши”, рекао је Ђилас на видео снимку преузетог из емисије “Међу нама”.

Вучић је уредно сачекао да његов противник у дуелу заврши говор и није га прекидао ниједног тренутка, чиме је показао да је пристојан политичар. С друге стране, медијски професионалац Предраг Сарапа, који више воли правило друге стране него леба да једе, дубоко је уздахнуо након Ђиласовог излагања и изустио:

“Ево, чули смо и ово”.

Убрзо је уследио и одговор председника.

“Тај човек, знате… Ја сам у животу прочитао много књига. Рачунам негде хиљаду пута више од њега. Он не зна шта је фашизам. Поредити ту мрачну идеологију са оним што је у Србији је бесмислено. Чак и у његово време у којем се постарао да не постоји ниједан медиј који би смео да напише било шта против њега… Данас он и његови компањони су власници медија”, рекао је Вучић, наравно, не пропуштајући прилику да телевизије Н1 и Нова С назове тајкунским.

“Жао ми је што му се неки људи не осмехују кад га виде на улици, јер нису задовољни његовом политиком. Они су постављали све тужиоце и судије, видећемо шта ће сада да раде у светлу нових доказа и око Моста на Ади и око свих секунди и свега другог. Али да ви кажете да живите у концентрационом логору у којем сваког дана изговарате овакве лажи и да покушавате методама које су створиле концентрационе логоре да нас убедите да је лаж истина – то није могуће. Они кажу да их нема на РТС, па ево, синоћ су били и растурила их је ова наша девојка”, одговорио је Вучић.

И то би било то. Председник је растурио видео снимак с Драганом Ђиласом, који није имао могућност да му одговори, јер то и јесте поента новог телевизијског формата – каратак ред монтираног материјала и дужи монолог шефа напредњака.

Успут, Вучић се свађао и с другим видео снимцима на којем су били политичари, новинари и уметници, чиме је доказао да ипак постоји плурализам мишљења на телевизијама с националном фреквенцијом и да се његови противници много чешће појављују на телевизији у односу на њега док је био у опозицији.

С обзиром на то да је Нова година период кад се доносе важне одлуке, можда би председник могао да размотри могућност да од 2021. уведе нову праксу и да са собом у телевизијски студио понесе холограме Ђиласа, Јеремића, Маринике, Обрадовића, Ђорђевића, Обућине, Ступара, Ковачевића… Да поређа све њих са једне стране, а он да буде сам с друге стране. Свако да добије једнако времена.

Сигурно би их све сам победио.