Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Још један позив Трампу да посети Србију

0

Председник Александар Вучић изјавио је да је упутио још један позив председнику САД Доналду Трампу да посети Србију

Председник Александар Вучић изјавио је да је упутио још један позив председнику САД Доналду Трампу да посети Србију, преко америчких званичника, Рона Џонсона и Филипа Рикера, са којима је у петак разговарао на маргинама Глобсец форума у Братислави и истакао да би та посета била ињекција у односима две земље, али и решавању проблема у региону.

„Рекао сам да је мало земаља у којима он код огромног броја становника има већу подршку од свих његових политичких противника у Америци, као и да дуго председник САД није долазио у Србију“, пренео је Вучић новинарима. Он је остакао да би посета Трампа била велика промена у односима.

Како је рекао, Србија зна да је мала земља и да не може амерички председник да се бави Србијом ни на дневном ни на недељном, али је истакао да би Трампова посета била важна и да би представљала ињекцију билатералним односима две земље, али и решавању свих проблема у региону.

Председник је новинарима након састанака пренео и да код америчких званичника постоји све израженија брига за односе Београда и Приштине, да они желе да се ствари реше мирним путем, као и да сматрају да је потребно дати нови импулс разговорима, али и да добро разумеју зашто су Београд таксе толико погодиле и зашто на њима инсистира.

Вучић је додао да је Филип Рикер, помоћник државног секретара САД за Европу и Евроазију, на веома важном и одговорном месту и за Србију, док је сенатор и председавајући Одбора за унутрашњу безбедност и владине послове Сената САД Рон Џонсон, искрени пријатељ Србије, те да су управо због тога разговори са њима важни.

„Разговори су важни за нас, али ако очекујете историјско решење или вести – нема их“, додао је председник и навео да је ово његов осми сусрет са Џонсоном, који је, каже, близак пријатељ Трампа и осталих који у САД доносе одлуке.

Председник је подсетио и да ће у понедељак у Београд доћи заменик помоћника америчког државног секретара Метју Палмер, што ће, каже, допринети да се додатно кристалишу одређене ствари и потпуном сагледавању америчког угла.

„За нас је врло важно да разумемо шта је то што Американци желе и да покушамо да учинимо све да Американци разумеју оно што ми желимо“, рекао је Вучић. Додао је и да није наиван да верује да велике силе немају снагу да убеде Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја да укине таксе на робу из центалне Србије.

„Амерички званичници су били јасни у изјавама да су против такси, али моја молба је да јаче утичу на Приштину, јер сам сигуран да ће онда она морати да саслуша и споведе у дело укидање такси“, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Братислави, након међународне конференције „ГЛОБСЕЦ“.

Каже да је и био директан и на панелу и у разговорима са америчким званичницима, и указивао на околности укидања такси, док је, истиче, све остало што је потписано ствар разговора. Упитан да ли су му амерички званичници са којима се данас сусрео наговестили да ли ће мало више утицати на Приштину, Вучић је одговорио да се нада да хоће.

                           ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!