Прочитај ми чланак

Вучић је заиграо руски рулет: Уцењен уводи санкције Русији, а 75% Срба је против!

0

Александар Вучић припрема јавност за увођење санкција Руској Федерацији

Србија ће увести санкције Русији. Без обзира с ким формира следећу владу, Александар Вучић ће прихватити ултиматум Америке и Европске уније. У томе ће му помоћи Ивица Дачић или Драган Ђилас, а можда обојица заједно. Политичари и медији креирају антируску атмосферу. Оптужују Русију за агресију на Украјину, ратне злочине, убиства цивила и употребу хемијског оружја, и траже кажњавање Србе који подржавају Русе и Владимира Путина. Истовремено, плаше грађане Србије санкцијама које ће увести Запад. Ако Србија не удари на Русију, САД и ЕУ ће прекинути сарадњу, отићи ће страни инвеститори, блокираће кредитне линије, а није искључено ни да НАТО опет бомбардује Србију. Иако је медијско застрашивање у пуном јеку, последња истраживања показују да 73 одсто грађана Србије подржава Русију и противи се санкцијама.

Рат у Украјини поделио је свет на два дела. Ко није уз НАТО, тај је за Русију. Нема треће опције, нема сивих нијанси, све је црно – бело. С обзиром да се на власти налази Александар Вучић, којем год царству се приволи, Србија ће бити завијена у црно.

Промена глобалних односа погубно утиче на Вучића. Добар део новца, стеченог криминалним активностима, опрао је у Русији и депоновао на рачуне у њиховим банкама. Ако уведе санкције Русији, остаће без тог плена. Ако не уведе санкције, Американци ће на „црну листу“ ставити његовог брата Андреја, под оптужбама за криминал и корупцију. У таквим околностима, Вучић је принуђен да заигра руски рулет. У тој екстремној, често и смртоносној игри на срећу, играч стави у револвер један метак, заврти добош, прислони цев на слепоочницу и повуче окидач, па шта Бог да… У актуелној политичкој верзији те игре, Вучић је у добош ставио свих шест метака, а цев окренуо према Србији. Спреман је да побије све, само да би спасао себе, брата и паре које су згрнули за десет година власти.

Америчке обавештајне службе располажу свим доказима, информацијама и сазнањима о криминалу напредњачког картела. До сада су отварали афере у које су укључени људи из Вучићевог окружења, а у последње време су се, преко Вељка Беливука и Звонка Веселиновића, приближили браћи Александру и Андреју Вучићу. Уцењени владар не сме да се супротстави западним газдама, зато је решио да прихвати ултиматум и стане на страну НАТО савеза против Русије.

Вучић је јавност у Србији почео да припрема за увођење санкција одлукама да два пута у Генералној скупштини Уједињених нација гласа против Русије. Пошто уверљива већина, чак 73 одсто, грађана Србије подржава Русију и Путина (а, тај проценат је још већи међу члановима и гласачима Српске напредне странке), Вучић не сме да користи агресивну реторику. У сваком наступу истиче да су „пред нама тешке и непријатне одлуке“, а онда, да би се оправдао, најављује тоталну економску и привредну пропаст ако се не донесу те „одлуке“.

– Шта ћемо да радимо ако Евопска унија забрани Србији увоз нафте, па цена горива скочи на 450 динара? Нико неће моћи да ради. Фабрике ће стати, неће бити транспорта, вратићемо се у средњи век. Неће бити плата и пензија. Људи, како да то преживимо? Како? А, сви знамо да је то неправда према нама. Србија ни на који начин није укључена у рат у Украјини. Ми немамо ништа с тим, а прети нам уништење. Ништа не кријем, јавно говорим да смо изложени стравичним притисцима – тврди Вучић, уз напомену да су Србији важни добри односи с Русијом, али да су „српски национални интереси важнији од свега“ и да „у њиховој заштити не сме бити сентименталности“.

Америчким и европским санкцијама Србији прете сви функционери СНС-а. Већина плаши грађане инфлацијом, растом цена, несташицом робе и санкцијама „горим од оних из деведесетих“. У застрашивању је најдаље отишао Вучићев алтер его Владимир Ђукановић, који Србији прети ратом: „Свака подршка Русији, руској војсци или Путину сада је штетна, зато што ће ови из Европске уније да нам кажу – чекај, бре, ови Срби нису нормални. Ми не смемо да ризикујемо, не желимо да опет дочекујемо мртвачке сандуке. Неко сукоб може да пребаци овде, да опет избије неки рат…“

Ниједан представник власти не помиње да Србији прете инфлација, колапс привреде, скок цена и глад без обзира да ли ће увести санкције Русији.

Европске државе, које су увеле санкције, већ су дубоко у рецесији, иако имају неупоредиво здравије привредне системе од Србије. Увела санкције или не, Србија ће се суочити с озбиљним економским последицама. Уместо да припрема одбрамбене механизме, да спасава што се може спасти од остатака опљачкане привреде, Вучићеви сарадници и партијске колеге заоштравају оптужбе против грађана који подржавају Русију.

– Данас сам у сред „Делта ситија“ видео изложене мајице са Путиновим ликом. И ово је на сваком кораку. Влада под хитно да донесе уредбу којом се забрањује истицање агресорских симбола у Србији. Две године затвора за онога ко производи или продаје, новчана казна за онога који носи – захтева Драган Шормаз, доскорашњи посланик СНС-а, некада високи функционер Коштуничине Демократске странке Србије.

Милан Антонијевић, бивши директор Сорошевог Фонда за отворено друштво, такође захтева затварање русофила. „Полиција да хапси ‘уметнике’, који цртају слово З на београдском асфалту“, предлаже Антонијевић. У антируској кампањи предњаче Сорошеви и Шолакови абоненти из медијске империје Унитед Групе. Осим острашћености у извештајима с украјинског ратишта, уредници и новинари телевизија Н1, Нова С и Newsmax Аdria отварају простор за саговорнике, чији ставови често прелазе у расизам, па и неку тежу болест. Између осталих, такав је бивши дипломата Срећко Ђукић, који тврди да „Србија треба увести санкције Русији јер је Русија 1948. године извршила агресију на Југославију, пуцало се на границама…“

Опозициони политичари из еуро-блока не иду баш дотле да измишљају ратове између Русије и Србије, али једногласно подржавају Вучићеву намеру да „усагласи спољну политику Србије и Европске уније“, па да уведе санкције Русији. Драган Ђилас се уздржава од изјашњавања по питању сакција, али потпредседник његове Странке слободе и правде Борко Стефановић тврди да би „била катастрофа да не уведемо санкције Русији“.

Стефановић тврди да је Вучић већ донео одлуку у том смеру и да то треба подржати, јер Србија мора да настави пут ка ЕУ. Зоран Лутовац, председник Демократске странке, први је Србин који је затражио увођење санкција Русији, чак и пре левичара из коалиције „Морамо“. Здравко Понош се противи увођењу санкција, али истиче да ће Србија морати да то примени ако хоће да настави процес придруживања ЕУ.

У недавној кампањи за председничке изборе Понош је за саветника узео академика Душана Теодоровића, који одлучно захтева да Србија што пре уведе санкције Русије и трајно се окрене Западу. „Ко је то мени глуп као курац“, кратко и јасно је Теодоровићу одговорио Слободан Врховац, научни саветник Института за физику.

Вук Јеремић, председник Народне странке, одбија да се одреди према том проблему. О санкцијама Русији, каже, изјасниће се тек кад следећа влада Србије у Народној скупштини изнесе такав предлог. Санкцијама се одлучно противе лидери патриотских странака Двери и Заветници.

Ивица Дачић је про-руском кампањом успео да Социјалистичкој партији Србије намакне сто хиљада гласова више него што је освојила на изборима 2020. године. Међутим, управо таквим паролама, у којима је подржавао Путина и критиковао Америку, Европску унију и НАТО, значајно је смањио шансе за опстанак у владајућој коалицији са СНС-ом.

Није искључено да ће Дачић добити сагласност Вучићевих ментора из САД и ЕУ, да ипак остане на власти, али под условом да он и Душан Бајатовић не добију истакнуте функције и да посланици СПС-а гласају за увођење санкција Русији. Пошто је СПС клијентелистичка партија, без икакве идеологије и принципа, очекује се да Дачић испуни захтеве западних центара моћи. Ако то не уради, мораће да оде у политичку пензију.

Подршку Русији и Путину дају и многи припадници интелектуалне и уметничке елите, међу којима има и оних који истовремено подржавају Вучића и СНС. Не чуди што су петицију против увођења санкција Русији потписали проф. др Мило Ломпар, проф. др Дејан Мировић, проф. др Слободан Комазец, Бранко Драгаш, Коста Чавошки и други доказани патриоти и критичари Вучићевог режима, али на том списку се налазе и Матија Бећковић, Емир Кустурица, Драгомир Анђелковић и слични клијенти напредњачке власти.

– Очекујемо од најзначајнијих институција српског народа, од релевантних политичких организација, као и од новоизабраних посланика, да се јасно одреде против увођења санкција Русији. Имајући у виду да је српски народ у последњој деценији 20. века био највећа жртва политичког Запада у његовом покушају да успостави глобалну хегемонију и да је најпре над Србима испробао сва оружја хибридног ратовања, од економских санкција, преко медијских манипулација, до војне агресије. Будући да смо сведоци да политички Запад та иста оружја данас примењује против руског народа, с циљем његове потпуне дехуманизације и слома руске државе. Истовремено свесни да нас са братским руским народом вежу најтешње вишевековне везе, а да је држава Русија у прошлости била, а и данас је, једини поуздани гарант политичке самосталности српског народа, ми исказујемо пуну солидарност са руским народом и пружамо му подршку у одлучној борби за право на живот, слободу, политичку, економску и цивилизацијску самосталност и национално јединство. Надамо се да ће Украјинци одбацити западне саветнике који их због својих себичних интереса гурају у крвопролиће са православном руском браћом и да ће разум и мир што пре превладати – наводи се у петицији, коју је потписало око 200 истакнутих интелектуалаца, уметника, новинара и осталих јавних личности.

Ова петиција, са свим својим здраворазумским разлозима, неће утицати на одлуку Александра Вучића. Србија неће увести санкције Русији само ако се рат у Украјини заврши пре него што Вучић направи нову владу.

Мировни споразум између Русије и Украјине, с одобрењем НАТО, утицао би и на ублажавање западних санкција према Русији, па би то смањило притисак на Србију. Како сад ствари стоје, од тога нема ништа. У недостатку времена, Вучић ће морати да заигра руски рулет с пуним добошем.