Прочитај ми чланак

Вучић је слаб и потрошен, покушава да претекне: Да ли ће сутра расписати изборе

0

Без промене изборних услова, игра се на Вучићевом терену, а опозиција се баца у кампању у којој се међусобно уједа, док је атмосфера опасно наелектрисана против СНС, па се тешко може предвидети да ли би Вучић био неугодно изненађен успесима опозиције. Зато ће јавности средином недеље председник Србије понудити мамац за политичко варање, сматрају саговорници Данаса поводом Вучићевих најава да ће у среду саопштити велике и важне вести за грађане.

За среду је драматично најављен сусрет са премијерком Аном Бранабић која је спремна да поднесе оставку на ту функцију, а за четвртак присуство председника на седници Владе на којој ће, као су пренели медији блиски режиму, бити донете „судбински важне одлуке које ће одредити будућност земље“.

Како се спекулише, могли би бити расписани неки од избора, или би се можда ишло и на реконструкцију владе. Медији блиски власти преносе и да је Вучић на састанку са премијерком и осталим блиским сарадницима рекао наводно да неће препустити власт без избора.

Одговор Вучића на масован грађански и опозициони протест „Србија против насиља“ је нуђење разговора и избора, али опозиција те предлоге одбија и тражи испуњавање својих захтева.

О томе шта ће нам бити саопштено, политиколог Младен Мрдаљ за Данас каже да је у овом тренутку Вучић у дилеми, јер су рани избори двосекли мач.

– Без промене изборних услова, пре свега медијских, игра се на његовом терену, а опозиција се баца у кампању у којој се међусобно уједа. Са друге стране, атмосфера је опасно наелектрисана против СНС, па се тешко може предвидети да ли би Вучић био неугодно изненађен успесима опозиције – објашњава он.

Како додаје, уз то, локални избори су тек следеће године, мада му је у том погледу Београд најопаснији.

– Ако раздвоји опште од београдских, па изађемо на скупштинске изборе на јесен, то ће бити подбачај за СНС на оба фронта. Очекујем да на влади Вучић позове опозицју на разговоре, посебно наглашавајући одговорност према распламсаној кризи на Косову. Тиме би бацио одговорност на опозицију – указује Мрдаљ.

На констатацију да их је он већ позвао на разговор, али да је опозициај одбила, одговара да ће то почети да понавља и покушати да поентира на њиховом одбијању уз оптужбе за Косово.

А политички аналитичар Драгомир Анђелковић за Данас каже да Вучић само тражи начин да продужи своју аутократску владавину.

– Ауторитарни владари у било којој варијанти, од класичног чилеанског диктатора Пиночеа до постмодерног словачког аутократе Мечијара, или одлазе са власти кад је њихов модел владавине непоправљиво истрошен, или га на разне начине продужавају варајући па и злостављајући грађане. Али ништа стварно не мењају на боље. Отуда, и Вучић ништа не може да мења у свом самодржачком приступу – каже он.

Према његовим речима, може да се претвара да то намерава да ради, како би покушао да у своју игру увуче некога из опозиције, и после га истроши и политички елиминише као што је умногоме урадио, примера ради, са Шапићем.

– Полазећи од тога треба схватити све што Вучић сада прича о националном јединству, изборима или реконструкцији владе – као мамац за политичко варање. Он само тражи начин да дајући лажне уступке још неко време продужи своју аутократску владавину. Очито је уплашен због огромних народних протеста и слути да његов систем може да се уруши, па почиње да глуми извесну кооперативност. Али, важно је поновити, од ње нема ништа – наводи Анђелковић.

С друге стране, додаје, такво понашање показује да је Вучић свестан своје слабости.

– Стога једини рецепт за промене је истрајавање у грађанским захтевима. Тако се систем убрзано слама и отвара пут за промене –

Док политиколог Цвијетин Миливојевић самтра да опозиција не би требало да учествује на ванредним парламентарним изборима, за које ће, како се најављује, одлука највероватније бити донета у четвртак.

Он спремност премијерке да поднесе оставку, као и заказивање „историјске седнице“ Владе види као наговештај расписивања ванредних парламентарних избора.

– Међутим, овог пута ће се питати и друга страна. Нема ниједне озбиљне политичке странке у опозицији која тражи ванредне парламентарне изборе. Опозиција захтева испуњење захтева грађана, па тек онда дијалог с властима, док Вучић нападно позива на дијалог који нико не тражи – казао је Миливојевић з аагенцију Бета.

Нагласио је да Вучић, као и у претходних 11 година, рачуна на евентуалну неслогу у опозицији.

– Вучић сматра да би расписивање избора мотивисало неке опозиционе политичке групације да ‘прогутају удицу’ и да изађу на изборе мислећи да ће и под његовим условима прећи цензус. Добро је што у овом тренутку нико из опозиционих странака и покрета, левих и десних, не жели да изађе на изборе под Вучићевим условима – оценио је Миливојевић.

Подсетимо, Вучић је рекао да ако опозиција хоће изборе у Београду, имаће изборе у Београду.

– Биће избора у Београду, али биће и неких других избора. И да им учиним још једну услугу, кажу да им је тешко због смањења цензуса, да кршим европске норме. Ево можемо на пет одсто да вратимо, на седам за коалиције, па идемо пред грађане Србије – рекао је Вучић.