Прочитај ми чланак

Вучић је пристао – Ројтерс:Коначан споразум Србије и Косова за мање од годину дана

0

Британска агенција Ројтерс пише данас, позивајући се на неименоване изворе из ЕУ, да у новој верзији предлога за нормализацију односа између Београда и Приштине који је израдила ЕУ постоји јасан временски оквир и да се очекује постизање коначног споразума за мање од годину дана.

Агенција преноси да је високи дипломата ЕУ на маргинама Самита ЕУ/ЗБ у Тирани рекао да је нацрт новог предлога послат у понедељак обема странама.

Фото: Снимак екрана/РСЕ

Према наводима извора, како преноси Ројтерс, очекује се да две стране коначан договор постигну за мање од годину дана.

„Постоји много ствари које предлог чини великим искораком у односу на тренутну ситуацију. То није потпуно признање, али је потпуна нормализација односа“, рекао је неименовани дипломата ЕУ.

Како додаје извор, након што су добили мишљење Београда и Приштине, предлог је прерађен и садржи анекс са „јасним календаром акција када и како ствари морају да се десе“.

Неименовани извор Ројтерса позвао је Београд и Приштину „да наставе са својим конструктивним ангажманом и фокусирају се на напредак у нормализацији“.

Високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ рекао је раније данас по доласку на самит ЕУ-Западни Балкан у Тирани да је последња верзија предлога у дијалогу већ прослеђена Београду и Приштини.

Борељ је рекао да је последња верзија текста послата јуче Београду и данас Приштини, на разматрање, а одговарајући на питање да ли је могуће решење до 2024. године, казао је да не треба постављати вештачке рокове.