Прочитај ми чланак

Вучић је поново понудио оставку ако СНС изгуби на изборима: Најавио кад…

0

Председник Србије Александар Вучић, више је него сигуран у своју оставку на место председника државе, уколико опозиција победи на изборима 17. децембра. Након што је на “терену”, у Смедереву рекао да ће дати оставку, идеју око оставке поновио и у етру на телевизији Пинк. Саговорник портала Нова, политиколог Бобан Стојановић каже да је ово још један покушај да мотивише своје бираче али и оне који су се одметнули на претходним изборима у СПС-ово јато.

Носилац листе Српске напредне странке, односно председник Србије Александар Вучић, изјавио је још једном, да ће одмах у изборној ноћи, 17. децембра, најавити оставку на једину функцију која му је преостала (предсеник републике), уколико његова опција изгуби. Да се у Смедереву слична опаска није „излетела“ већ да је то једна од порука, коју Вучић шаље бирачима у кампањи потврдило се у недељу.

“Ако опозиција победи на изборима у Србији и Београду честитаћемо исте вечери и исте вечери ћу да најавим тренутака, у јануару, фербруру или марту, када ћу поднети оставку да бисмо имали довољно времена да имамо председничке изборе у мају или у септембру или кад већ опозиција то хоће,” рекао је Вучић у емисији Хит Твит.

Порука усмерена бирачима власти

Политиколог Бобан Стојановић објашњава за портал Нова.рс да је оваква порука усмерена једино и само његовим бирачима.

“Поента је искључиво у његовим бирачима и стварање једне референдумске атмосфере. Вучић је то најавио још пре пет, шест месеци, када је рекао да ћемо имати уз изборе и референдум о председнику. То је формално-правно немогуће, јер председника може да се разреши дужности двотрећинска већина у Скупштини због повреде устава”, објашњава Стојановић.
Фото: Нова

И додаје да ова порука није усмерена ка оном бирачком телу које је опозиционо оријентисано.

„Опозиционо бирачко тело је сасвим довољно мотивисано и без оваквих порука“, каже Стојановић.

Избори као референдум – Вучићев (без)успешан покушај

Своју идеју о Референдуму за председника, Вучић је први пут изнео у јуну месецу, у јеку протеста Србија против насиља, на телевизији Прва.

„Ја бих, да будем искрен, највише волео тај референдум за председника. Да видите како ће да прођу“, рекао је Вучић тада.

На питање водитељке Марије Савић Стаменић, да ли он то воли, изјашњавање грађана, односно мерење на изборима, Вучић је казао да обожава.

Како референдум о председнику није по слову закона могућ, да ли је могућа креирање референдумске атмосфере у садашњој изборној кампањи.

“Референдумска атмосфера може да буде добра када су противници бар-а-бар и када постоје две опције. Сада то није случај. С опозиционе стране постоје најмање две вредносне опције, грађанска и национална, тако да се тешко може формирати референдумска атмосфера, бар код опозиционе стране. Вучић покушава да са бар са своје уради то, себе представи као једину опцију на полу власти и тиме врати бираче који су отишли код Ивице Дачић на прошлим изборима,“ закључује Стојановић.

Због чега Вучић прети у празно оставком?

Подсећамо, Вучић је казао да неће да глуми председника да би имао „ташну, машну и секретарицу“ и да не жели да буде председник који тако влада. Посредно, Вучић је поручио да га не занима да буде председник у оквирима који је прописан Уставом. Тамо стоји да је то искључиво церемонијална функција, без реалне политичке моћи.

Порука Вучића је да ће се повући јер неће моћи да управља државом на начин на који је то до сада радио. Тиме је, кажу стручњаци, мобилисао своје бирачко тело да схвате да је у питању борба за његову власт и моћ. Хамлетовска дилема „бити или не бити“, односно победа или пораз СНС за Вучића су параметар који ће одредити да ли ће и даље желети да буде председник државе.

Индиректно, Вучић је својим бирачима запретио да случајно не промене страну, те да не смеју да ускрате подршку напредњацима. Дакле, класична уцена бирачима који су до сада гласали за доскорашњем лидера напредњака.