Прочитај ми чланак

Вучић је од ратног хушкача постао хушкач против Срба

0

У влади СПС и Спас. Шест циљева за јачу Србију. Сви улазе у владу. Општи избори у априлу 2022. Ове и друге актуелности из данашње дневне штампе у "Пробуди се" коментарише политички аналитичар, Цвијетин МИливојевић.

Данас је тачно четири месеца од избора, а јуче смо сазнали коначно неке чињенице. Међутим, још увек не знамо састав нове владе, а већ се најављују нови, ванредни парламентарни избори.

PRINTSCREEN

На питање да ли уместо нове владе заправо добијамо нову предизборну кампању, одговара да последњи парламентарни избори нису били легитимни, због чега је Александар Вучић приморан од стране Европске уније да “куца на врата опозиције”.

Напомиње да опозиција на то не би требало да пристане и да би требало да инсистира на раздвајању локалних од парламентарних избора.

“У Босни и Херцеговани, у Македонији, који су по демократији ту негде око нас, значи лоше стоје, су ти избори раздвојени две године”, подсећа Миливојевић и додаје:

“Зашто Вучић спаја све? Па да би победио једним ударцем, он побеђује на своје име. Ви немате регуларне изборе ако су поклопљени именом Вучића, ако имате доминацију у свим медијима, ако имате пропаганду која застрашује, дискредитује и линчује свако јавно мишљење.”

Сматра да Вучић, уколико не буде био притиснут, неће организовати нови дијалог са опозицијом.

Што се тиче захтева опозиције, сматра да њих не би требало да буде пуно.

“Неопходна је контрола бирачких спискова и ослобађање медија, али не било којих медија него оних који директно утичу на огромну већину бирача у Србији”, тврди политички аналитичар.

Наводи да су то РТС као јавни сервис и “Пинк” који злоупотребљава националну фреквенцију.

Још једна изненађујућа одлука коју смо сазнали је и Ивица Дачић који прелази у парламент и наредне годину ће провести као председник скупштине.

Миливојевић то тумачи као поруку бирачима да се клоне гласања за СПС, јер “ако гласају за власт, да гласају за власт”.

Када је реч о борби против организованог криминала, каже како Вучић до сада није никад покренуо озбиљну истрагу против људи из своје странке и блиских себи.

“Када се говори о тајкунима, мафијашима, рекеташима, он алудира на оне који су били бивша власт. Па ако су они ту, што их не ухапси свих ових година”,

Данас је симболично 12. рођендан СНС а. Од тих 12, 8 година је провела на власти.

Миливојевић каже да се Вучићева политика од настанка СНС-а сада своди на речи “опорстите ми моју ружну прошлост”.

“Он је од једног ратног хушкача постао хушкач против сопственог народа који неће да те прати”, каже он и објашњава:

“Били сте неко ко ће ратовати за Косово а сад би да претите грађанима који мисле да је Косово Србија”.

Закључије да та врста заокрета није нормална, као и да је опасна за друштво.