Прочитај ми чланак

Вучић је изгледа почео да лаже и сам себе

0

Прошли су избори, формирана је и нова Влада, али се Александар Вучић није повукао са места председника Српске напредне странке. Ова два догађаја сам је јавно поставио као рокове за одлазак са функције лидера напредњака, али своје обећање није испунио. И то није био први пут. Да ће отићи са чела СНС најавио је још 2017, а онда је то поновио још најмање 10 пута.

Сада се већ могу обележавати и годишњице од првог обећања Александра Вучића да ће отићи са места председника СНС и бити само “председник свих грађана”.

vučić

У последњих годину дана то је најавио најмање два пута. На свечаној академији напредњака, када су обележили своју 13. годишњицу, Вучић је рекао да је ту до избора, а да онда долази време за неке младе људе. Потом је у интервјуу за Политику изјавио да ће бити ту при избору нове владе, а онда ће се померити са чела странке.

Исто обећање дао је приликом консултација о формирању владе са парламентарним странкама.

„Он је и децидно потврдио да ће отићи са чела СНС. Током јесени ће напустити место председника СНС, данас је то опет поновио“, рекао је председник ССП Драган Ђилас након разговора са њим у јулу ове године.

Иако је готово уобичајено да српски политичари не испуњавају дата обећања, председнику државе не приличи да мало – мало нешто најави, па то не испуни.

Повлачење са чела СНС први пут је обећао још 2017. године, после победе на председничким изборима. Тада је себи дао две године да се припреми за тај потез.

“У 2018. је десет година СНС-а, ја мислим да се конгрес партије заказује за јануар 2019. почетак 2019. када планирам да изаберем наследника… да предложим наследника, а верујем да ће га изабрати већина у партији коју водим“, рекао је Вучић за ТВ Хепи.

„Председник сам још максимално годину дана“

Да планира повлачење у 2019. потврдио је и у фебруару 2018. Вучић је опет изјавио да ће бити председник СНС још највише годину дана.

“Председник сам и Српске напредне странке још неко време. Верујем да је то максимално још годину дана, до следећег конгреса, односно скупштине СНС“, навео је он.

Прошао је јануар 2019. и фебруар, март, април… Александар Вучић није поднео оставку на председничку функцију у СНС, није предложио свог наследника, та странка није организовала конгрес… Па, ипак, долазе нове најаве о повлачењу.

У јулу 2019. рекао је да “нема сумње да ће следеће године (2020) неко други преузети СНС“.

„Ускоро ће уследити промена“

„Што се тиче мог склањања нема сумње да ће следеће године неко други преузети Српску напредну странку“, изјавио је Вучић.

Он је у октобру 2019. на наводе новинара да је најавио да ће те године отићи са чела СНС и објавити име наследника, рекао:

“То сам рекао и то ће се догодити. Ускоро ће уследити промена”, рекао је он.

Месец дана касније уследила је нова најава. Вучић је изјавио да чланови Председништва СНС желе да Скупштина странке буде одржана после наредних избора и да ускоро он неће бити председник напредњака.

„Свакако ћемо ове године то да завршимо“

„Да вам ја кажем, знам ја шта је Н1 желео да чује, када ћу ја да будем смењен унутар СНС-а, као председник СНС-а. Ускоро, али не брините и после тога и ови који ме наследе без проблема ће побеђивати ове што су опљачкали Србију“, рекао је Вучић на конференцији.

Потом је 7. маја прошле године, пред парламентарне изборе, поново обећао да ће се повући до краја 2020. са чела СНС.

“То ћемо ове године да завршимо. Померила нам је све корона, али ћемо свакако то ове године да завршимо’, рекао је Вучић.

„Надам се да нећу бити председнички кандидат“

Он је тада изјавио и да се “нада да неће бити бити кандидат“ на председничким изборима 2022. године.

„За годину и по дана су председнички избори. Ми ћемо изаћи са нашим кандидатом, верујем да ћу учествовати у избору кандидата који ће моћи да победи. Надам се да ја нећу бити кандидат, да ћемо наћи бољег кандидата“, навео је Вучић.

И не само да је кандидат СНС био Александар Вучић, а не неко други, уследила су нова обећања о повлачењу. Повлачење се и даље чека.