Прочитај ми чланак

Вучић: Избори неће бити 3. маја, ја нисам председник-фикус

0

Председник Вучић вечерас гостује у емисији "Хит твит"

Председник Вучић вечерас гостује у емисији „Хит твит“. Поред њега, у емисији

Фото: Н.С.

гостују новинарка Љиљана Смајловић и директор Фондације за отворено друштво Србија Милан Антонијевић.

На на самом почетку Вучић је причао о отварању Турског тока.

– Као транзитна земља можемо да приходујемо много за годину дана. За нас је важно то за довођење Немачких компанија које неће да долазе без гаса! Најповољнија понуда је понуда за руски гас, ја сам то рекао и немам проблем са тим – рекао је председник Србије на почетку емисије.

Милан Антонијевић је на почетку емисије говорио о хапшењу директора ЈП „Инфраструктура железнице“ Мирољуба Јевтића

– Остављам то јавности да процени да ли је велика афера или не – рекао је он.

Председник Вучић се укључио и то прокоментарисао.

– Каже Милан „ето остављам јавности да то процени“. Шта има да се процени. Полиција радила свој посао. Ухваћен је са новцем. Надлежни органи нека раде свој посао. Ја сам уверен да Зорана Михајловић нема везе са тим, верујем јој. Тако ти је то код нас, јављају се све могуће теорије завере, исто као код Малчанског берберина или за Зорана Бабића – рекао је Вучић.

1. ПРЕДЛОГ – АПЕЛ ПРОТИВ АПЕЛА

Први на ову тему говорио председник Србије.

– Једина земља у којој нисам био у званичној посети јесте Црна Гора. Из различитих разлога нисам ишао. Увек смо знали да постоје одређене ствари око којих нисмо сагласни. Ја сам изнео свој став шта мислим о правима српског народа, можда некоме то смета у Црној Гори, али ја ништа нисам слагао и претерао. Моја је обавеза да бринем о српском живљу у Црној Гори – рекао је председник Вучић.

Он је наставио и истакао да има оних који га осуђују, али и оних који га подржавају.

– За неке ја сам крив што сам извео агресију над Црном Гором, а за ове друге сам крив што их нисам напао. Тенковима и војском нећу ићи на Црну Гору. Хоћу мирним путем да решим проблем. Они који би да ратују ратовали би 24 сата, а 25-ти сат би да седе у кафани и пију пиће – додао је он.

Говорећи о првом предлогу Вучић је на питање о односу њега и Ђукановића рекао да је у интересу да се посао ради за добробит свих.

– Урадили смо Српску кућу коју нико није хтео у Црној Гори, издвојили смо новац за српске институције, а неугрожавајући суверенитет Црне Горе. Ја никада нисам био у званичној посети тој земљи. Разговарао сам са Ђукановићем у Тирану и изнео сам свој став, он је рекао свој. Жао ми је што се владајућа партија у Црној Гори наљутила и то се види из њиховог саопштења. Спреман сам увек да разговарам са Ђукановићем, али ми морамо да бринемо о 28,73 одсто Срба у Црној Гори. Увек кажем ако имате неки рационалан одговор понудите га, а ако не онда га пронађите у будућности. Поносан сам на српски народ у Црној Гори који држи подигнуто главу- истакао је Вучић.

Вучић каже колико има оних који га оптужују што није подигао „секиру на Црну Гору“ толико има и оних који говоре да је напао Црну Гору.

ПРЕДЛОГ БРОЈ 2

Суд у БиХ је прогласио неуставним празновање дана Републике Српске 9. јануара.

– То је нешто што не можете да отмете људима из срца. Поносан сам на народ у Српској, нарочито због подршке коју дајемо једни другима. У свакој општини Републике Српске Србија гради вртић, школе, у свакој. Поштујемо се и морамо да знамо да Српске нема без Србије, а не знам како би Србија преживела да остане без Српске после свега што нам се догодило – рекао је Вучић.

– Додик оспорава Дејтон, али исто тако и ови други који не дају права Србима оспоравају Дејтон. Више Додик брани Дејтоснки споразум од ових други – рекла је Љиљана Смајловић.

ПРЕДЛОГ БРОЈ 3 – СМАЊЕЊЕ ЦЕНЗУСА

Први на ову тему причао је Милан Антонијевић.

– Сигурно је да у парламенту треба да имате и опозицију. Зато се и ова полемика сада отворила. Да ли ће то бити додатни разлог да неки одлуче да не уђу у трку, видећемо. Кад смо разговарали на ФПН говорили смо да нема измена закона о изборима у изборној години – рекао је он.

Председник Вучић се надовезао на његов одговор.

– Ово је слика и прилика Србије. Волео бих да сам у опозицији, да не обављам ову функцију на неколико минута да одговорим Антониејвићу. Ово вам је доказ свог лицемерја. Европски парламент се никада није огласио. Каже не мењају се изоборни закони, па ја сам то увек говорио, али то је неписано правило. Ми смо променили већ три закона по налогу Милана Антонијевића, или по Европском парламенту који он помиње.

– Имаћемо пресликано јавно мњење, и живот ће се вратити у парламент. Трећа ствар која је страначки орјентисана, упркос томе што ћемо имати мање посланика, натераће нас да радимо и да схватимо да не можемо да имамо власт са 40 одсто, него да морамо да имамо више и озбиљније радимо.

Председник Вучић се онда обратио Милану Антонијевићу.

– Пошто смо завршили исти Факултет, реците ми у којим књигама пише да је немогуће мењати изборни закон у изборној години? Ево реците ми.

– Открићу вам о чему се овде ради. Знам ја шта њих боли и секира. Знају они а ово мора да поздрави свако у Европи. не постоји нико ко се неће сложити. Ја као председник Србије не бих волео да СНС само буде у влади. Они знају да ће да се одвија прави политички живот у Парламенту, е то њих боли, пошто спречавају људе да иду у Парламент.

ИЗБОРИ НЕЋЕ БИТИ 3. МАЈА

Избори неће бити 3. маја, рекао је вечерас председник Александар Вучић, али ће, додаје, бити у уставном року.

Рекао је да је погрешио што је прихватио да се максимално помери датум за одржавање избора и извинио се грађанима што ће још месец дана морати да трпе овакву политичку сцену каква је тренутно зу Србији.

Како је рекао за Пинк тв, Милан Антонијевић је себи дао дозволу да уставну и ексклузивну надлежност председника Републике прекроје и да донесу датум за одржавање избора.

„Померају рокове за изборе, а знају да народ и поред тога неће за њих да гласа. Хоће да им излазимо у сусрет, а није им довољно све што смо променили. Тако нека понижавају неку другу земљу, Србију нећете“, рекао је Вучић, говорећи да је померање избора на крајњи датум који Устав подразумева, проистекло у међустраначком дијалогзу уз посредовање ЕП, који је организовао Антонијевић.

Како каже, избори ће бити када их устав и закон пропишу, а не Тања Фајон и Милан Антонијевић и истакао да они неће бити 3. маја, што је последњи могући датум за одржавање редовних парламентарних избора.

Додаје да постоји проблем код мањег дела опозиције који мисле да власт може да се осваја на улици.

Антонијевић је рекао да су желели да поправе изборне услове и додаје да сматра да је добро да се унапређује законодавство.

Вучић је истакао да је људима све јасно, и додао да се по овом питању не слаже са Миланом Антонијевићем и Љиљаном Смајловић, која је рекла да сматра да је Антонијевић покушао да помогне изборном процесу.

Вучић је истакао да у тренуцима када су мислили да одлучују о судбини Србије, радили су ствари које нису у њиховој надлежности.

„Радим свој посао у складу са законом, и ако хоћете да имате фикуса, такав нисам и никада нећу да будем. Милан зна да сам у праву, као што сам у праву и за цензус. Хоћу да постигнем чишћење СНС-а на локалу, који ће морати да се понашају одговорно и желим да вратим политички живот у парламент“, рекао је Вучић.