Прочитај ми чланак

Вучић из Чипуљића ми је признао да је атеиста, не воли СПЦ, а волео је Хрватицу!

0

Александар Вучић крије да се годинама често састајао по ресторанима и кафићима на Врачару са хрватским новинаром Дарком Худелистом, а он је недавно приликом гостовања на ХРТ открио многе непознате детаље о свом односу са председником Србије, као и многе досад непознате ставове, које политичар пореклом из Чипуљића интимно пропагира.

Худелист је са уредником и водитељем емисије „Недељом у два“, Александром Станковићем, разговарао о томе како изгледа сарађивати са Вучићем, зашто је његов однос према Хрватима такав какав јесте и открио шта председник Србије заправо мисли о Српској православној цркви, а коме се диви у религији.

Вучић и Худелист се познају и друже већ 18 година.

„Једини сам новинар на Балкану, који је имао интезивну комуникацију од 2003. са тадашњим секретаром радикалне странке (Вучићем), када је председник те странке Војислав Шешељ отишао у Хагу, а вршитељ функције председника странке постао Томислав Николић“, каже Худелист.

Како тврди, он је један од људи који је помогао Александру Вучићу да дође на власт.

„У октобру 2008. Александар Вучић оснива СНС и мени је било јасно сто одсто да је он будући лидер Србије. У том периоду радимо интервју за Глобус (хрватски недељник) који је имао регионалну тежину, дуго смо га припремали. Радили смо га на једној вечери на којој је била присутна и његова прва супруга Ксенија. Вучић је био толико океј према мени да ме је, након што ми је обећао да ће то бити његов први интервју на ком ће најавити оснивање своје странке, назавао и питао да ли ја њему дајем дозволу да дан раније гостује на телевизији Пинк?! Пре одласка на вечеру, у гаражи зграде у којој је тада живео ми се, готово патетично, захвалио за све године које сам утрошио да бих му помогао да политички сазри и да се од оног какав је био 90-их трансформише у нешто друго. Дакле да од шешељевског радикала постане реформирани радикал“, наводи Дарко.

Али, када је дошао на власт, Дарко почиње да се дистанцира од Вучића.

„Мени тада постаје јасно да је он будући лидер Србије и са њим прекидам интензивну комуникацију. До тог тренутка, од 2005. до 2008. смо се састајали често. У његовој кући, у граду, на вечерама, на пример у Синђелићу и у ресторанима на Врачару. Онда смо пронашли супер тајно место за састанке у једном селу код извесног господина Синише Ивковића, то је село Мало Црниће крај Пожаревца“, каже Худелист.

Додаје да сада више не комуницирају често, те да је то један од могућих разлога промене у Вучићевом понашању.

„Да сам чешће уз њега, он се не би тако понашао. Вучић се окружио вуковима и ти вукови додатно појарују вука у њему, а ја делујем доста умирујуће на Вучића“, констатује Хрват.

Дарко тврди да Вучић уме да се одушеви Хрватима и наводи пример његове посете из 2018. године.

„У фебруару 2018. Колинда Грабар звала је Вучића да посети Хрватску. Како новинар Глобуса сам припремао за тај догађај интервјуом са њим. Био је врло силовит, правио се важан, али то је део његовог политичког стила. Приватно није такав, сетимо се његовог одласка у Вргинмост, који је једна од најболнијих тачака Хрватске с обзиром на оно што се тамо догодило током Другог светског рата. Када смо на радном доручку, шест месеци касније, разговарали последњи пут питао ме је знам ли ко је на њега оставио најјачи утисак у фебруару. Погађао сам неколико пута и на крају ми је рекао да је то наш кардинал Јосип Бозанић. Онда ми је чак 15 минута препричава о чему су разговарали. Две тачке биле су кључне, почетак дугорочног помирења и демографска обнова становништва“, открио је хрватски новинар.

Као узрок његових све чешћих запаљивих изјава о односу Срба и Хрвата Дарко наводи три могућности.

„Вучић има пренаглашени спортско-такмичарски приступ свему и зато стално пореди Хрватску и Србију. Када смо радили интервју тражио је да играмо шах, матирао ме је након десетак потеза јер ја не знам да играм. Иако је знао да сам ја аматер у шаху, обрадовао се јако својој победи?! Друго његов отац је из Чипуљића, села поред Бугојна и он српско-хрватске односе гледа кроз призму односа са БиХ. Знам један податак, који није сасвим проверен, да је имао девојку Хрватицу и та љубав није успела баш из разлога што је он Србин. Можда и ту лежи корен неких његових фрустрација“, каже он.

Последњи сегмент разговора о председнику Србије био је посебно занимљив, а он се тицао Вучићевог односа према СПЦ и православљу.

Александар Вучић нема претерано позитиван однос према православљу пре бих рекао да је то однос анимозитета, који је мени загонетан. Неколико пута ми је дао до знања да има отклон према СПЦ. Нећу рећи коју реченицу је изговорио док смо пролазили поред Храма Светог Саве, али то не иде у прилог СПЦ“, каже Дарко.

„Рекао ми је једном приликом да је атеиста, али мени се ишак чинило да је близак протестантизму. Он религију гледа више материјалистички, а њему је протестанитзам синомим за просперитет“, закључује хрватски новинар.

Србин.инфо подсећа и на скандалозну изјаву Александра Вучића телевизији у БиХ, када је водитељу отворено рекао да његови у Чипуљићу током Другог светског рата „нису били ни партизани ни четници“, а од војске је ту још само био НДХ (о припадношћу усташама се није децидно изјашњавао том приликом). Такође, један хрватски бискуп је рекао да у Јасеновцу није убијена ниједна особа са презименом Вучић из Бугојна и Чипуљића, након што је Вучић причао да су „усташе у Јасеновцу убиле 50 Вучића из његове фамилије“.

Moжда то објашњава зашто је као особу од највећег поверења поставио на чело Владе баш унуку усташког сатника….