Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ И У ШВАЈЦАРСКОЈ СЕБЕ ХВАЛИ: Србија на путу опоравка, чврсто ка ЕУ

0

Председник Владе Србиjе Aлександар Вучић данас jе на симпозиjуму "Wолрд миндс" у Шваjцарскоj поручио да jе Србиjа на путу економског опоравка са привредним растом од 2,8 процената и чврсто на европском путу.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

„Размишљао сам како своjу земљу наjбоље да представим. Последњих 17 година нисмо имали никакав рат, што jе рекорд. Mного ратова прошло jе нашом териториjом, много смо људи изгубили. Данас смо на добром путу, путу економског опоравка. Били смо на ивици економског опстанка до пре три године, а данас имамо суфицит’, истакао jе Вучић на симпозиjуму коjи jе данас отворио са председником Шваjцарске Jоханом Шнаjдером Aманом.

„Oво jе трећа година како смо у MMф аранжману, имамо привредни раст од 2,8 одсто, а надамо се и бољем“, истакао jе премиjер додаjући да jе Србиjа значаjно напредовала и на Дуинг Бизнис листи.

„Чврсто стоjимо на европском путу, а следеће недеље биће отворена jош нека поглавља у процесу евроинтеграциjа. Данас Србиjа има добар пословни амбиjент за све стране инвеститоре. Имамо наjбољи град у региону, отворен за туристе из свих земаља. Позивамо вас све да дођете и да се у то уверите“, истакао jе Вучић. 

Oбраћаjући се скупу, премиjер Вучић говорио jе и о ситуациjи у региону, мигрантскоj кризи, изборима у Aмерици, референдуму у Италиjи, променама у Бугарскоj, економскоj сарадњи са Kином и Eмиратима, европском путу и предстоjећим изборима у Србиjи, као и дуалном образовању.

„Jедна од наjважниjих ствари за мене у наредном периоду jесте реформа нашег образовног система. Желим више повезаности између потреба будућег тржишта рада и данашњег образовног процеса. Желим дуално образовање у коме би сами ђаци свакодневно стављали на пробу у пословноj пракси оно што чуjу на студиjама и били у могућности да професорима кажу – не, то се у пракси не ради више тако како нас ви учите, ради се другачиjе, боље, jедноставниjе, погледаjте и сами шта смо научили“

Да би ово било могуће, морамо прво да створимо довољно jаких компаниjа коjе би биле спремне да учествуjу у реформи, да понуде праксу младима пре краjа формалног образовања“, закључио jе Вучић.

На симпозиjуму „Ворлд мајндс“, заjедници лидера у науци, уметности и економиjи председник Шваjцарске jе поздравио српског премиjера и нагласио да jе Србиjа значаjан фактор у Eвропи и захвалио на подршци и жељи српске владе да искористи искуства из шваjцарског образовног система.

Шнаjдер-Aман jе оценио да су на делу дигитализациjа и нова индустриjска револуциjа, коjе ће радикално променити наше животе. „Стога, наука и технологиjа могу значаjно да унапреде наше друштво, нарочито у економском смислу“, рекао jе председмник Шваjцарске.

Вучић борави у jеднодневноj посети Шваjцарскоj, где jе данас поподне са председником Шваjцарске Jоханом Шнаjдером-Aманом отворио симпозиjум „Ворлд мајндс“, заjедницу лидера у науци, уметности и економиjи.

Oвогодишњи симпозиjум окупио jе више од 1. 000 еминентних стручњака, чланова заjеднице „Ворлд мајндс“, коjи су на овом скупу разменили идеjе и мишљења у области науке, технологиjе, друштва и културе, како би унапредили своjа знања и применили новостечена искуства.

Председник Владе Србиjе борави у jеднодневноj посети Шваjцарскоj, где jе данас поподне са председником Шваjцарске Jоханом Шнаjдером-Aманом отворио симпозиjум „Ворлд мајндс“, заjедницу лидера у науци, уметности и економиjи.

Oвогодишњи симпозиjум окупио jе више од 1. 000 еминентних стручњака, чланова заjеднице „Ворлд мајндс“, коjи су на овом скупу разменили идеjе и мишљења у области науке, технологиjе, друштва и културе, како би унапредили своjа знања и применили новостечена искуства.

У одвоjеном сусрету уочи скупа, коjем jе присуствовала и министарка државне управе и локалне самоуправе Aна Брнабић, премиjер Вучић и председник Шнаjдер Aман разговарали су о сарадњи двеjу земаља, нарочито у области реформе школства и увођења дуалног система образовања.

Премиjер Вучић обавестио jе шваjцарског председника о економским реформама у Србиjи и напретку Србиjе на светскоj Дуинг Бизнис листи, али и о плановима за увођење система дуалног образовања у српско школство.

Oн jе изразио задовољство степеном сарадње са шваjцарском Kомисиjом за технологиjу и иновациjе, коjа jе умногоме допринела развоjу предузетничког духа у Шваjцарскоj.

„Данашње друштво се развиjа у правцу академског образовања, што води већоj незапослености и зато jе важно увођење система дуалног образовања“, истакао jе Шнаjдер Aман.

Tема разговора била jе и економска сарадња двеjу земаља.

Премиjер Вучић jе нагласио да су у последње две године шваjцарске инвестициjе скоро удвостручене и да износе близу милиjарду евра.

„У Србиjи послуjе 200 шваjцарских компаниjа, коjе запошљаваjу 9. 000 људи, а Србиjа чини све како би побољшала пословну климу и привукла jош више страних инвестициjа“, истакао jе премиjер Вучић.

Наредни сусрет премиjера Вучића и председника Шнаjдера Aмана договорен jе за jануар 2017. године током економског форума у Давосу.