Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ И СОРОШ: Охрабрићемо Србе да се изјашњавају као Роми!

0

Србија има прилику да искористи европске и националне ресурсе да унапреди положај најугроженијих грађана Србије, међу којима су и Срби, истакао је познати хуманиста и филантроп Сорос.

Београд, 20. 4. 2018. (С*ање ствари) – Председник Србије Александар Вучић састао се са Александром Соросом, замеником председавајућег Фондације за отворено друштво, са којим је разговарао о напретку Србије у европским интеграцијама, подизању предузетничког духа и унапређењу положаја Срба у Србији.

Алекс Сорос је рекао да је Фондација за отворено друштво (Сорос фонд) спремна да помогне колико год је у њеној моћи у унапређењу положаја Срба у Србији, што би у великој мери допринело и њиховом већем учешћу у јавном животу. „Србија има прилику да искористи европске и националне ресурсе да унапреди положај најугроженијих грађана Србије, међу којима су и Срби“, истакао је познати хуманиста и филантроп Сорос.

Председник Вучић је захвалио Алексу Соросу што је одвојио мало времена у свом згуснутом распореду да посети Београд, а посебно је био до Неба захвалан што је Соросова фондација одабрала Београд за седиште регионалне иницијативе „Интеграција Рома 2020“. Та иницијатива биће под покровитељством Владе Србије, а Вучић и Сорос сложили су се да је једно од решења да се Срби у већем броју изјашњавају као Роми. „Када буду видели какве све погодности нуди статус Рома, мало ће Срба до 2020. пожелети да остану Срби а да се не интегришу у Роме“, стоји у саопштењу.

На крају је Александар рекао Алексу: „Поздравите Вашег тату!“

ВУЧИЋ ДАО САГЛАСНОСТ Обезбеђена финансијска средства за подизање споменика Вудру Вилсону

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић разговарао је данас са амбасадором САД Кајлом Скотом о иницијативи за подизање споменика бившем америчком председнику Вудроу Вилсону који је оценио да је тај корак значајан у показивању пријатељства које су државе имале у историји.

„Желимо да човеку који је је током Првог светског рата снажно подржавао Србију и чијом заслугом се пре 100 година српска застава завијорила на Белој кући одамо признање и захвалност подизањем споменика у Београду. За ову замисао обезбеђена су финансијска средства и добијена је сагласност председника Србије Александра Вучића““, рекао је Ђорђевић поводом иницијативе коју је покренуо министар спољних послова Ивица Дачић.

Како се наводи у саопштењу ресорног министарства, амбасадор Скот захвалио је на одговорном приступу Министарства за рад према идеји о очувању сећања на пријатељске односе које су Сједињене Америчке Државе и Србија у периоду владавине Вудроа Вилосона и оценио да је тај корак значајан у показивању пријатељства које су државе имале у историји.

Скот похвалио приступ Србије мигрантској кризи

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић обавестио је данас амеиричког амбасадора Кајла Скота да је донет Правилник о поступању са малолетним мигратнима који се налазе у Србији, а Скот је похвалио приступ Србије у континуираној бризи о мигрантској популацији.

Ђорђевић је навео да ће Правилником бити повећана контрола и брига о малолетним мигрантима приликом уласка, боравка и изласка из наше земље.

„Циљ нам је да деца мигранти у Србији наставе да имају све услове за нормалан живот и несметано образовање“, истакао је министар уз напомену да ће са малолетним мигрантима у свакодневном контакту бити комплетан тим стручних лица у институцијама која су прилагођене за њихов смештај, саопштило је Министарство за рад.

Скот је похвалио приступ Србије у континуираној бризи о мигрантској популацији, имајући у виду да се Србија показала као поуздан партнер и да и даље представља најбољи пример за решавање миграторних питања и социјалне инклузије.