Прочитај ми чланак

Вучић и СНС лобирају да се ублажи извештај о крађи избора у Србији, Немци…

0

Према информација до којих је дошао портал Нова.рс, из дипломатских кругова, Српска напредна странка врши притисак на међународне актере да коначан извештај ОДИХР-а не садржи све изборне неправилности које су посматрачи забележили 17. децембра.

Према речима нашег извора из Брисела, како се ближи објављивање финалног извештаја ОДИХР-а тако се појачавају притисци појединих земаља да не буде објављено све што су страни посматрачи приметили као изборне неправилности.

“У тим притисцима предњаче земље са којима владајућа странка у Србији (СНС) и председник Србије Александар Вучић имају блиске односе, а оно што смо приметили јесте да постоји јасна сугестија које су то ставке будућег извештаја које су спорне за власт у Београду с обзиром на то да идентични захтеви, да се ублажи извештај, долазе са различитих места”, наводи наш извор.

Он додаје да понашање појединих представника држава које инсистирају на ублажавању извештаја указује да нису баш сви у Европској унији искрени када је у питању залагање за владавину права и демократски изборни процес у Србији, те да је јасно да се воде интересима који нису у складу са оним што су основни постулати ЕУ.

“Ипак треба истаћи да ће спровођење те идеје ићи веома тешко, с обзиром на то да владајуће странке у Немачкој пружају подршку међународним посматрачима да објаве комплетан извештај без изузимања кључних детаља који су неопходни да би се разумело шта је било спорно током спорвођења изборног процеса у Србији”, додаје наш извор.

Шта су прелиминарни налази ОДИХР – шта то Вучића жуља?

Према прелиминарним налазима са којима је мисија ОДИХР-а изашла само дан након одржаних избора, односно 18. децембра, нотирано је да су изборе у Србији обележиле озбиљне нерегуларности, злоупотреба јавних средстава, медијска доминација председника државе Александра Вучића, негативна кампања и ширење страха.

„Рекли смо у прелиминарном извештају да су гласачи довођени из других земаља да гласају на локалним изборима у Београду, ми смо то нотирали“, казао је шеф ОДИХР-а Алберт Џонсон.

Из прве руке о свим неправилностима, именом и презименом, говорили су бројни посматрачи, међу којима су шеф посматрачке мисије Европског парламента Клемен Грошељ и европосланик из Андреас Шидер.

Грошељ је у интервју за портал Нова.рс рекао да су овогодишњи избори у Србији били другачији у односу на претходне јер су овога пута све изборне махинације биле нескривене и отворене.

“Генерално, атмосфера избора је била другачија чак и у односу на прошлу годину. Ових примера које сам навео, око убацивања гласачких листића у кутије, бустирања гласача и свега осталог што се догађало, није било. Сад је све то било толико отворено. Посматрачи су то сад видели. И то је оно што разликује ове изборе од избора ранијих година. Не кажем да су у прошлости ствари биле боље, али су биле софистицираније. Сад је то било отворено, брутално”, казао је Грошељ за наш портал.

С друге стране Шидер је рекао да оно што је видео на изборима у Србији није никада нигде видео.

„Пре свега да будем јасан, ово није у складу са европским стандардима, ово је далеко од било каквих стандарда. Посматрао сам многе изборе, ови су далеко од стандарда на које смо навикли. Они који имају моћ и контролу над овим изборима лоше раде и не раде у интересу своје земље“, оценио је он.

Такође, Шидер је поручио да је неопходно спровести међународну истрагу, или бар поновити изборе у Београду, али под новим условима, што се властима у Србији није ни најмање допало, због чега су почели свакодневни напади на овог европосланика.

Из Србије одмах кренули напади

Након објављивања извештаја и изјава које су међународни посматрачи дали медијима, уследила је канонада напада од стране владајуће Српске напредне странке.

Најгласнији у нападима био је сам председник Србије Александар Вучић који је оптужио европосланика Шидера да је покрао председника своје партије у Аустрији а овде дошао да „соли памет“.

„Један је почео да цокће па брзо престао да цокће… Отишли на бирачка места и нису видели неправилности, али су после видели на друштвеним мрежама… Они су покрали председника своје партије у Аустрији, а дошли су овде да нама овде соле памет?“, рекао је Вучић.

Након оптужби на рачун Шидера, прорежимски медији почели су да пишу и о његовој супрузи Соњи Весели Шидер.

На молбу да прокоментарише нападе који долазе из врха српске државе, Шидер је рекао за Нову да не придаје значај ономе што долази од званичника из Београда

„Свако зна да је то што говоре потпуна будалаштина. То раде зато што су нервозни и зато што знају да су критике свих посматрача из Европе реалне. Искрено, не бих даље коментарисао њихове изјаве, јер их видим као сигнал њихове нервозе“, објашњава Шидер.

Али Вучић и његова пропаганда машинерија у Србији нису се ту зауставили већ су једно време таргетирали и шефа ОЕБС-а у Београду Јана Братуа ког су оптуживали да је знао пре завршетка избора да ће доћи до нереда на улицама Београда.

„Питам шефа ОЕБС-а у Београду, Јана Братуа, и питам шефа делегације ОДИХР – Да ли им је речено и ко им је рекао? Ми знамо и ко и када им је речено.“ и додао „ а онда ћу ја да вам докажем да су знали, само су ћутали, јер су мислили ако прође – прође. Насиље не може да прође“, рекао је Вучић.

Очигледно је да је нервоза због коначног извештаја међународне посматрачке мисије присутна све време, власт се грчевито на свим фронтовима бори како би утицала на то да коначан извештај буде блажи у односу на прелиминарни те пуца из свих топова, од увреда у домаћој јавности на рачун посматрача до дипломатских активности у међународним центрима.

Извештај до краја фебруара?

Портпаролка ОДИХР Катја Андруш изјавила је недавно за Н1 да ће се потрудити да заврше финални извештај о изборима у наредним недељама и очекују да буде објављен до краја фебруара.

Андруш је за Н1 рекла да је „сарадња ОДИХР са државним властима важна у свакој земљи у којој посматрају“.

„Наши разговори са људима укљученим у изборе, укључујући званичнике владе и политичаре широм политичког спектра, као и цивилним друштвом и медијима, су главни основ информација које прикупимо и кључни елемент наше методологије посматрања избора“, рекла је она.

Додала је да се ради на финалном извештају.

„Који ће садржати нашу процену целог изборног процеса, као и препоруке да се побољша у будућности, за добробит свих грађана Србије. Као и увек, ОДИХР нуди помоћ властима у имплементацији тих препорука.