Прочитај ми чланак

Вучић и половина министара „осиромашили“ од када су на власти

0

Председник Србије Александар Вучић и сваки други министар у актуелној Влади Србије у свом власништву имају много мање некретнина и аутомобила, према последњим објављеним имовинским картама на сајту Агенције за борбу против корупције, него што су имали када су дошли на функције.

Ретки су они којима су имовинске карте готове исте. Међу њима су премијерка Ана Брнабић, министарка саобраћаја Зорана Михајловић, министар здравља Златибор Лончар и министарка без портфеља Славица Ђукић Дејановић.

Једини који су увећали вредност својих имовинских карата су министри Бранислав Недимовић, Нела Кубуровић, Горан Триван, Горан Кнежевић и Јадранка Јоксимовић.

Кренимо редом. Када је 2012. постао министар одбране, Александар Вучић је Агенцији за борбу против корупције пријавио само трособан стан од 117 квадрата, а у имовинској карти од прошле године наводи се да је власник једино гарсоњере од 30 квадрата. Нема и није имао аутомобил и штедњу.

Министар спољних послова Ивица Дачић пре десет година имао је пет осмина стана од 119 квадрата и штедњу, а према у јануару објављеном извештају на сајту Агенције, више нема штедњу, а удео власништва у истом стану му се изгледа смањио.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић пре осам година имао је стан од 90 квадрата, данас од 99, некада је имао шкоду октавију, сада више нема аутомобил.

У односу на имовинску карту из 2010. кола више нема ни министар трговине Расим Љајић, барем према последњим објављеним подацима из 2017. године. Међутим, последњи податак говори да има штедњу коју пре десет година није имао.

Актуелни министар финансија Синиша Мали је 2013, када је први пут пријавио имовину, имао три стана – четворособан, четвороипособан и петособан, две гараже, два аутомобила, штедњу и компанију Оил Цонсултинг. Према овогодишњем извештају, бившем градоначелнику Београда остало је и даље три стана, али мања – једнособан, трособан и петособан, једна гаража, остао је без аутомобила и фирме, али је зато отворио штедњу коју није имао.

Министар енергетике Александар Антић 2010. имао је три винограда, двособан стан, штедњу и фирму Вигна Антица, а у последњој објављеној имовинској карти навео је два винограда више, као и то да више нема фирму.

Министар државне управе Бранко Ружић пре десет година имао је стан од 85 квадратних метара, који више нема, али зато сада има штедњу.

Два стана, кућу, летњу кухињу, плац и у власништву предшколску установу, основну школу и гимназију „Руђер Бошковић“ имао је пре четири године министар просвете Младен Шарчевић, али је пре две године имовину смањио за један стан и увећао за аутомобил марке тојота.

Када је ушао у Владу, министар рада Зоран Ђорђевић имао је три грађевинска земљишта, две куће, штедњу и пежо 307, али је прошле године навео да више нема аутомобил, као ни штедњу.

Пре пет година министар културе Владан Вукосављевић имао је у власништву само Логос публиц релатион, али ове године је пријавио да има само штедњу – ни некретнине, ни аутомобил, ни фирме.

Министар без портфеља Милан Кркокабабић имао је троипособан стан и аутомобил тојоту королу коју више нема.

Његов колега министар без портфеља Ненад Поповић ушао је у владу са „богатом“ имовинском картом – три стана, две куће, две гараже, три земљишта, скутер за воду, чамац, власништво у 12 фирми. Данас, ипак, има два стана, четири гараже, пет земљишта, четвороточкаш, моторцикл, ски-санке и власништво у 13 фирми.

Премијерка Ана Брнабић је 2016. године имала стан, две куће, аутомобил марке „тојота“ и штедњу, а једино што се променило до ове године јесте то што сада више нема штедну књижицу.

Зорана Михајловић од 2012. године до данас има исто – стан од 140 квадрата и тојоту, Златибор Лончар половину стана од 75 квадрата, а Славица Ђукић Дејановић стан и кола која је само у међувремену променила.

Министри привреде, пољопривреде и европских интеграција пре десет година нису имали ништа, данас Горан Кнежевић има шуму од пет ари и аутомобил опел, а Бранислав Недимовић фолксваген поло.

Министарка Јадранка Јоксимовић је до 2018. купила стан од 58 квадратних метара и наследила уделе у пет земљишта од којих је једно са стамбеном зградом.

Министар животне средине Горан Триван 2010. имао је два стана, аутомобил и скутер, 2017. године један четворособан стан, гаражу, њиву од 40 ари и аутомобил и то није мењао до прошле године.

Пре шест година министарка правде Нела Кубуровић имала је стан од 72 квадрата, кућу, шуму, два пољопривредна земљишта и штедњу, а пре две године је пријавила два стана, земљиште са породичном стамбеном зградом, њиву, пољопривредно земљиште и шуму, али не више и штедњу.

Садашњи министар одбране Александар Вулин 2012. године имао је само половину стана од 107 квадрата, а до пре две године се „обогатио“ за половину паркинг места и за коришћење стана од 310 квадрата за службене потребе и гаражу од 59 квадратних метара.

Министар спорта Вања Удовичић када је ступио на функцију имао је већ стан, кућу, зграду, три пашњака, два аутомобила, чамац, штедњу, 20 одсто удела у власништву МК Брестик, 25 одсто у Брестик аграру, 18 одсто у Арт цомуницатион и 100 одсто у Вауд цомпанy. Осим тога, у имовинској карти из прошле године на све то пријавио је још једну ораницу и половину „пута“ од 107 квадрата.

Гувернерка НБС остала без ичега

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић пре десет година пријавила је да је имала стан од 144 квадрата, аутомобил опел астра, али у имовинској карти из 2018. године се наводи да нема више ништа, чак ни штедњу у банци.