Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ И ЊЕГОВИ МЕНТОРИ са Запада се ипак све више плаше бојкота избора

0

Упркос тврдњама председника Србије Александра Вучића да га најављени бојкот „минорних опозиционих странака“ не брине, саговорници Данаса тврде да је председник и овога пута неискрен, као и пре неколико дана када је тврдио да му је изузетно стало да опозиција изађе на изборе.

Према њиховом тумачењу, председник је и те како забринут због најављеног бојкота, јер први пут у потпуности неће моћи да контролише политичка дешавања. Такве изјаве, како наводе, намењене су учвршћивању подршке у сопственом бирачком телу, а не широј јавности.

PRINTSCREEN

Након што је неколико опозиционих странка најавило бојкот, председник Вучић је чак из Њујорка поручио грађанима да не брину, да свако има право да бојкотује, а да је њему лично свеједно ко ће на изборима учествовати. „Грађани не морају да брину.

Свако има право да бојкотује, посебно они који имају никакву подршку народа и свих њихових партија заједно износи испод десет одсто. Тако да могу да бојкотују, или не морају. Право да вам кажем, мени је свеједно. Волео бих да изађу на изборе и јасно виде како и колико стоје“, поручио је Вучић.

Зоран Лутовац, лидер Демократске странке, одговара да тако не говоре државници и демократе. Тако, како каже, комуницирају аутократе.

– Председник свих грађана не би смео да даје такве изјаве, јер га Устав обавезује да оличава државно јединство, а политичка култура да уважава и оне који не мисле као он. Вучић се искључиво понаша као председник своје странке која брани монополе и привилегије. Прави председник би се залагао да се грађанима врате узурпирана права и учинио све да се обезбеде услови за поштене и слободне изборе – напомиње Лутовац.

Са лидером демократа слаже се и Константин Самофалов, функционер СДС који оцењује да Вучић влада „по лујевском принципу „Држава, то сам ја“ и да је за њега зато све минорно и институције и политичке странке и слободни људи.

– Изјаве у којима се обезвређују политички неистомишљеници служе учвршћивању подршке у сопственом бирачком телу и такве поруке нису намењене широј јавности, већ само сопственим бирачима. Оне продубљују подељености у друштву. Све опозиционе странке требале би да их игноришу и посвете се раду на себи, свом програму, својим организацијама и комуникацији са својим симпатизерима – сматра Владимир Ђурић, посланик Странке модерне Србије, док Санда Рашковић Ивић, потпредседница Народне странке, пита председника зашто грађанима поручује да се не плаше ако су они који бојкотују изборе мали и безначајни.

Саговорници Данаса сматрају и да се председник понаша неодговорно, арогантно и искључиво, доводећи притом читаво друштво на ивицу сукоба са несагледивим последицама.

Ђорђо Жујовић, функционер Либерално-демократске партије, оцењује да посао председника Србије није да буде острашћени партијски лидер, већ мора коначно да разуме да је изабран за председника ове земље да служи свим њеним грађанима.

– Очигледно је да је прелазак из фазе политичара у фазу државника код њега немогућ, па тако његову освету осећају сви који се усуде да се са њим не сложе и који му укажу до које мере је злоупотребио своју улогу и узурпирао јавни простор – напомиње Жујовић.

Ана Стевановић, посланица Странке слободе и правде, каже да ће све релевантне и истински опозиционе странке бојкотовати предстојеће парламентарне изборе и да је то ситуација која би уплашила сваког председника државе.

– Кад живимо у диктатури и ауторитаризму, тада истинских избора ни нема, а ми нећемо бити део представе. Странка слободе и правде, као права опозициона странка ће изборе бојкотовати, а то смо први и најавили. Рачунамо да ће све остале опозиционе странке пратити исти пут, чиме бисмо јасно заузели став да било која одлука коју донесе будућа власт нема никакав легитимитет, а то је ситуација која би уплашила сваког председника једне државе – сматра Стевановићева.

Да је председник, супротно сопственим тврдњама, веома уплашен због најављеног бојкота сматра и функционер Двери Југослав Кипријановић. Он истиче да није забринут само председник, већ и његови ментори и да зато Вучић поручује својим присталицама да и те како имају чега да се плаше, да је крај његове владавине близу и да је време да се напушта палуба.

– Сигуран сам да Вучића најављени бојкот баш брине. Зато сада покушава да створи сукобе и поделе у опозицији и да што више партија-покрета изађе на изборе. Оваква изјава је део његове класичне комуникације према политичким противницима, а и ка грађанима где се он поставља као њихов заштитник. Без обзира на то, бојкот га сигурно брине јер се по први пут налази у ситуацији да неће моћи да контролише у потпуности политичка дешавања – закључује политички аналитичар Бобан Стојановић.

Шта је Вучић рекао на РТС

Саговорници Данаса подсећају да је пре само десетак дана председник Србије за РТС рекао да му је веома стало да опозиција изађе на изборе, да би то било најбоље за Србију јер би грађани могли да виде, како је казао, ко има колику подршку. Рекао је и да је спреман да уради пуно како би се из јавности „скинула бесмислена прича“ о изборним условима. „Уредите бирачке спискове. Напишите шта хоћете у бирачке спискове, свако име напишите. Готово све ћу прихватити по питању бирачких спискова и финансирања странака“, рекао је Вучић недавно.