Прочитај ми чланак

Вучић и Мило заратили? Избори или стварни сукоб

0

Рекло би се односни између Србије и Црне Горе нису на завидном нивоу. Најпре је Црна Гора отворила границе за већину земаља, осим за Србију под изговором епидемиолошког ризика, да би Србија потом увела контра мере, забранивши авионима "Монтенегро Ерлајнза" да слећу на Аеродром "Никола Тесла". Да ли су односи председника две земље Александра Вучића и Мила Ђукановића заиста затегнути или се ради о представи за јавност, уочи избора у Србији заказаних за 21. јун?

Познато је да су односи њих двојице до сада били изузетно добри. Одувек су један о другом говорили одмерено, трудивши се да се међусобно не увреде, што није случај са осталим политичарима у региону.

Од тренутка одлуке Црне Горе о неотварању границе за држављане Србије креће знатно веће препуцавање, а готово сви режимски медији у данашњем штампаном издању, простор на насловним странама посветили су бацању дрвља и камења по Милу Ђукановићу и Црној Гори.

Социолог Ратко Божовић истиче да Црна Гора нема ништа конкретно против Србије и да се ради о епидемиолошким мерама и спречавања ризика.

– Црногорци су дали шансу онима који су прошли епидемиолошке критеријуме, да до одређеног степена заразе може да се долази у земљу, а преко тога не може. Није само Србија онемогућена, већ и сви други који не испуњавају критеријуме. Наше власти су направиле контру као да је само Србија стављена у ту позицију дисквалификације. Због чега би Црна Гора била против српских грађана и туриста који долазе на море? То је апсурдно, па они би радили онда против себе. Одмах су скочили да лажима направе контра пропаганду против Црне Горе, која је дошла од навијача или предводника навијача. Црногорци су забранили улазак и Французима и Шпанцима, а не само Србима. На овом примеру се види ко затеже и ко прави катастрофу на линији Србије и Црне Горе – рекао је Божовић за Директно.рс.

Што се тиче односа Александра Вучић и Мила Ђукановића, наш саговорник истакао је да због затворености државе и протока информација нико не може да зна шта се ту заиста дешава.

– Овде и даље функционише логика тајне државе, тако да не можемо тачно да знамо какви су односи на релацији Вучић – Ђукановић. Чини ми се да њихов однос није баш у најбољој политичкој рационалности и кохерентности. Не само о односу са Црном Гором, ми немамо појма ни са Косовом шта се дешава, ни о чему се договарају. Пола тога је у тајном протору незнања и неинформисаности – закључио је Божовић.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић, с друге стране, сматра да Црна Гора шаље јасну поруку Србима да су непожељни на том тлу.

– Црна Гора већ годинама спроводи идентитетски геноцид над српским народом. Покушава да елиминише присуство српског народа у Црној Гори, да оне грађане који се декларишу као Срби принуде разним облицима дискриминације да се декларишу као Црногорци, односно да посечу корене код оних грађана који су свесни своје српске крви и Српске православне цркве. Последњих годину дана интензивирана је та кампања јер црногорске власти вероватно рачунају на попис 2021. када би под притиском довели до тога да српски народ нестане. Србија је морала изнуђено да реагује и то нису реципрочне мере које би биле усмерене против грађана Црне Горе, већ се ради о мерама против црногорских институција, компанијама и људима повезаним са црногорским политичко-криминалним клановима – рекао је Анђелковић за Директно.рс и додао да је однос између Вучића и Ђукановића заиста заоштрен:

– Ствари су отишле сувише далеко и без обзира да ли су Вучић и Мило имали добре односе у прошлости, ти односи су данас лоши јер оно што ради Ђукановић знатно угрожава и интересе Србије, а и Вучићеве интересе лично. Уколико би било који црквени објекат СПЦ-а у Црној Гори био отет, то би била кривица српских власти које то нису спречиле – сматра Анђелковић.