Прочитај ми чланак

Вучић и Курти на округлом столу о Западном Балкану у Минхену

0

Председник Србије Александар Вучић и премијер Косова Аљбин Курти први пут су се срели на округлом столу о Западном Балкану у Минхену.

Вучић је за Радио телевизију Србије рекао да не може да износи детаље, додавши да је била „жестоко“.


„Борио сам се за интересе Србије. Били су присутни људи из целог света, моје је било да говорим истину на нечије потцењивачке тврдње и чини ми се да сам на најбољи начин заштитио Србију и српски народ“, рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да сматра да је било важно да сагледа међуалбанске односе, између Приштине и Тиране, као и унутарприштинске односе.

„Стратегије се држите, а тактику ћемо још боље да спремимо јер ми се чини да сада их апсолутно добро познајем, чак и оног ко је за мене био непозната у тој једначини, господина Куртија“, рекао је Вучић.

Истиче да би „много волео да види могућност компромиса“, али да већ шест година слуша причу косовског председниак Хашима Тачија о постизању споразума до краја године.

Говорећи о потписаним изјавама о намерама за успостављање железничке везе и аутопута Београд-Приштина, Вучић је рекао да је важно да Србија „показује своју жељу иде у том смеру и да то ради“.

Оценио је да ће то бити од велике користи не само за централну Србију, већ и за српски народ на Косову.

„То је од огромног економског значаја за нас. Ми имамо најразвијенију економију и наша економија иде најбрже напред. Имаћемо више успеха, више новца, веће пензије и плате“, рекао је Вучић.

Говорећи о примедбама на потписивање писма о намерама и довођења у везу са признањем Косова, председник Србије је поручио да не жели да „било које дете у Србији ратује поново“.

„Немојте молим вас да причате глупости. Тамо где је написано Косово постоји звездица, све је урађено у складу са нашим захтевима. Хоћемо да будемо део света, хоћемо да напредујемо. Против сте железничке линије, за шта сте ви људи? Да узмемо пушке и тенкове, али да неко други ратује уместо нас“, рекао је он.

Вучић је оценио да сви очекују да Косово укине таксе, додавши да косовска идеја реципроцитета није наишла на одобравање Вашингтона.

„Та игра може да траје колико хоћете. То није добро за нас, али је много горе за вас. Ја сам им то поновио неколико пута, на различитим панелима“, рекао је Вучић.