Прочитај ми чланак

Вучић и Гашић у сукобу: Све је почело после избора председника СНС

0

Иако се скривају од очију јавности, сукоби међу напредњацима све више избијају на површину. Према сазнањима Нове, најновији сукоб избио је између неформалног шефа СНС Александра Вучића и досадашњег министра полиције Братислава Гашића. Како наводе наши извори из владајуће партије, све је почело након избора Милоша Вучевића за председника странке, а наставио се одлуком Вучића да спречи избор новог директора полиције.

Осим сукоба у Нишу и Крушевцу унутар локалних одбора СНС, незадовољство постоји и међу настаријим и најмоћнијим људима у СНС. Један од таквих примера јесте све веће незадовољство Братислава Бате Гашића, дугогодишњег министра и бившег директора Безбедносно информативне агенције (БИА).

Управо је Гашић, истичу наши саговорници, незадовољан кадрирањем у врху странке због чега је у сукобу са и даље неформално првим човеком СНС Александром Вучићем.

Саговорник Нове тврди да је сукоб између Александра Вучића и Братислава Гашића кулминирао након што је Милош Вучевић преузео лидерску позицију у странци.

„Сукоб Гашића и Вучића дуго траје. Почео је још када је уместо тријумвирата Милоша Вучевића, Марка Ђурића и Братислава Гашића, а који је требало да управља СНС, за председника странке изабран Вучевић. Гашић због тога није био задовољан јер је сматрао да је за СНС учинио могао више од Вучевића. На крају крајева, он је био финансијер странке од самог почетка”, објашњава саговорник Нове.

Према тврдњама нашег извора, сукоб је само кулминирао од избора председника странке, а да несугласице између Вучића и Гашића трају и дуже потврђује одлука Вучића да спречи избор новог директора полиције.

„На састанцима са најближим сарадницима Вучић би умео да каже како сумња да Гашић даје странцима компромитујућа документа о њему и осталим представницима власти, нарочито после Бањске. Током недавне посете у Кини пред неколико људи је рекао да није задовољан радом Гашића и да мисли да ради против њега. Већ годину дана он не дозвољава Гашићу да постави директора полиције. Актуелни министар хтео је да доведе у МУП своје кадрове из БИА, укључујући и на место директора, али му то није омогућено“, поручује наш саговороник.

О сукобима међу напредњацима Нова.рс недавно је обавестила јавност. Наиме, међу напредњцима у Крушевцу последњих недеља дешава се прави мали „рат“ и ерупција незадовољства кадровском политиком.

Како сазнајемо, дугогодишњи чланови СНС нису задовољни што партија на високе позиције поставља млађу гарнитуру чланова коју предводи Невена Ђурић, чији је рад јавно хвалио и председник Србије Александар Вучић.

Због овог сукоба, Братислав Гашић, министар полиције и политички најмоћнији напредњак у Крушевцу, морао је да донесе одлуку да предводи изборну листу СНС у овом граду и тако смири тензије како би напредњаци покушали да задрже власт.

И тада смо објавили да Братислав Гашић није био задовољан због одлуке да Милош Вучевић дође на чело СНС.

„Он се није супротставио Вучићу, нити другим функционерима који су подржали Вучевића, али није благонаклоно гледао на тај избор. Гашић је представник старе гарде напредњака у Крушевцу, која такође није била на страни Вучевића. То је била шира димензија незадовољства у партији“, објашњава за Нова.рс извор близак СНС у Крушевцу.

Осим незадовољства због избора Вучевића, озбиљан јаз у односима крушевачких напредњака десио се и на релацији млађих и старијих кадрова. Повод је била Невена Ђурић, функционерка СНС.

„Велико незадовољство у партији било је због успона Невене Ђурић, младе и амбициозне функционерке из нашег града. Она је стигла до места народне посланице, потпредседнице странке, што су старији напредњаци у Крушевцу огорчено посматрали. По кулоарима се причало да је прескочила одређене кораке, да није заслужила пре неких људи да постане посланица и потпредседница. Ђурић је представница млађе гарде, која је ушла у сукоб са старијим напредњацима“, објашњава наш саговорник.