Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ хтео да говори на сахрани митрополита Амфилохија, епископи одлучно рекли НЕ!

0

Александар Вучић је отишао у Црну Гору, где ће сутра присуствовати сахрани митрополита црногорско-приморског Амфилохија. Председник Србије је изразио и жељу да говори да испраћају од митрополита, међутим са тим није било сагласно свештенство МЦП, будући да су епископи Јоаникије, Метохије, Атанасије Ракића и Атанасије Јевтић одлучили да он не говори

Одлазак Вучића у Црну Гору изазвао је опречне коментаре у српској, али и црногорској јавности. Међу најоштријима у критици одласка лидера СНС у Подгорицу био је председник Двери Бошко Обрадовић, који је истакао да је то „лицемеран гест“, јер су, како је навео, „режимски листови вређали и пљували митрополита Амфилохија“.

Међутим, Вучић није желео да се задовољи самим одласком у Подгорицу на сахрану митрополиту, већ је пожелео да каже коју реч и тако се опрости од Амфилохија. Ипак, за тако нешто није добио дозволу свештенства Митрополије црногорско-приморске, које је донело једногласну одлуку да се Вучић не обрати. Против његовог говора су били епископи Јоаникије, Метохије, Атанасије Ракића и Атанасије Јевтић.

На сам помен тога да би председник Србије могао да држи говор бурно су реаговали на друштвеним мрежама, где су Вучићу послали јасну поруку:

– Вучић врши притисак на владику Јоаникија да сутра држи говор. Надам се да му се то неће дозволити, да би избегли ситуацију где ће му Црна Гора рећи шта мисли о њему. Ђеда нам је клеветао, Вучић није добродошао. Може да се поклони и оде, ништа више. Издајниче српског рода – навео је један твитераш.

Stav tviteraša o želji Vučića da govori na Amfilohijevoj sahrani FOTO: Printscreen Против говора, али и самог одласка на сахрану митрополиту Амфилохију био је и лидер Покрета за преокрет Јанко Веселиновић.

– Сада Амфилохије није опасан? Јер је мртав. Не чека из заседе. Није необично да се у Србији, међу мафијашима и лицима без образа дешава да дођу на погреб оног кога су уништили физички или на други начин угрозили. На Ивановићеву сахрану нису смели, послали тапшароша – написао је Веселиновић.