Прочитај ми чланак

Вучић хоће да Русима национализује НИС да би га продао Британцима?!

0

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић огласио се данас саопштењем у којем је упозорио јавност Србије да се „спрема национализација Нафтне индустрије Србије“ од стране режима Александра Вучића.

Ђорђевић је истакао да је председник Србије мимо уставних овлашћења већ иницирао тај процес, а да ће га „вероватно одмах након избора објавити јавно“.

„Тим потезом, Србија би угрозила подршку Руске Федерације нашим националним интересима, пре свега Резолуцији 1244, али и опстанку Републике Српске“, сматра лидер Ослобођења.

Он упозорава да је национализација НИС-а само корак ка даљим „економским санкцијама Русији“.

У целу трансакцију је, према његовим речима, укључења некадашња холандска, а данас британска мултинационална корпорација Шел.

„Увођење Британаца у већинско власништво НИС-а након преузимања од Газпрома је цена подршке запада за Вучићев опстанак на власти“, критикује Ђорђевић.

Како је навео, енергетски отклон од Русије је Александар Вучић потписао још 2020. године у Белој кући, у тзв. Вашингтонском споразуму.

„Крвоток привреде Србије ћемо предати западној мултинационалној компанији чији приходи се мере у стотинама милијарди евра и који онда могу да уцењују Србију затварањем наших рафинерија, а све под плаштом борбе против руског утицаја“, каже Млађан Ђорђевић.

Он је такође упозорио да је управо Шел недавно ступио на тржиште производње литијумских батерија, те је извесно да ће ова компанија затражити и одређене концесије у погледу налазишта ове руде у Србији.

„Можемо очекивати нови напад на животну средину Србије. Александар Вучић је спреман све да прода за шаку власти“, истиче председник покрета Ослобођење.

Из овог покрета су упозорили да је председник Србије дужан да штити државне и народне интересе, а не свој лични коруптивни и страначки интерес, те позвали грађане на протесте поводом предаје нафтне индустрије.